Κωσταντίνος Μπήτρος H.I.G. Capital: Νέες επενδύσεις και εκτός συνόρων. Στο 19% η μέση απόδοση των κεφαλαίων
Κωσταντίνος Μπήτρος H.I.G. Capital: Νέες επενδύσεις και εκτός συνόρων. Στο 19% η μέση απόδοση των κεφαλαίων

Κωσταντίνος Μπήτρος H.I.G. Capital: Νέες επενδύσεις και εκτός συνόρων. Στο 19% η μέση απόδοση των κεφαλαίων

Γιάννης Δ. Παπαδομαρκάκης
05.07.2023

Περισσότερα από €1,35 δισ., έχει επενδύσει μέχρι τώρα η «H.I.G. Capital Advisors LLC», στην Ελλάδα ενώ στοχεύει στο €1,5 δισ. στους κλάδους της διαμετακόμισης και του τουρισμού συμμετέχοντας στο επενδυτικό πρόγραμμα με ίδια κεφάλαια άνω των €350 εκ. με τη μέση απόδοση των κεφαλαίων της να φτάνει το 19%.

Ο συνολικός τζίρος των εταιρειών που έχει μέχρι τώρα εξαγοράσει -στις οποίες απασχολούνται γύρω στις 4.500 εργαζόμενοι - φτάνει τα €450 εκατ., από τα οποία τα €70 εκατ. στα ξενοδοχεία και τα €350 εκατ. στα logistics. Στόχος να φτάσει τα €600 στην επόμενη πενταετία με την συμμετοχή των ξενοδοχείων να είναι σαφώς μεγαλύτερη καθώς τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται τώρα σε στάδιο αναβάθμισης.

Η εταιρεία σχεδιάζει την επέκταση της εκτός συνόρων προς βορά με εξαγορές εταιρειών σε Σερβία Ουγγαρία και Αυστρία με τελικό προορισμό τη Γερμανία για το δίκτυο των συνδυασμένων μεταφορών, και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου όσον αφορά στα ξενοδοχεία.

Επέκταση προς βορά στα logistics


«Ο κλάδος των Logistics στην Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η οποία μετά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα προσελκύσει σημαντικό αριθμό ιδιωτικών κεφαλαίων με πιο μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα». Αυτό δήλωσε χθες παρουσιάζοντας την μέχρι σήμερα δραστηριοποίηση της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών H.I.G, ο Κωνσταντίνος Μπήτρος διευθύνων σύμβουλος της Inventio, η οποία λειτουργεί ως διαχειριστής επενδύσεων του αμερικανικού fund στην Ελλάδα και πρόσθεσε: «Υπάρχει ενδιαφέρον για την δημιουργία κόμβου logistics στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και για εξαγορά του ποσοστού που διαθέτει ο Όμιλος Σαββίδη στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αντίστοιχη πρόθεση πώλησης παρόλο που πρέπει να βρεθεί ειδική φόρμουλα καθώς βάσει καταστατικού μας δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε εισηγμένες εταιρείες». 

HIG- HULL.jpg

Ο κ Μπήτρος ανέφερε ότι στο κλάδο της διαμετακόμισης και της αποθήκευσης, το τοπίο στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένο -με την HIG να κατέχει μερίδιο που φτάνει το 18%, -«Σήμερα  ο κλάδος απαρτίζεται από 1600 επιχειρήσεις που οφείλουν να προχωρήσουν σε πλήρη ανανέωση του απαρχαιωμένου στόλου, μέσα στην επόμενη πενταετία». Μέχρι τώρα έχει προχωρήσει σε 6 εξαγορές -ανάμεσα τους η «Μακιός» στη Μακεδονία, και η Βεϊνόγλου στην Αθήνα ενώ προχώρα το μεγάλο trimodal διακομιστικό κέντρο HULL στον Ασπρόπυργο. 

To πρότυπο αυτό κέντρο -με κόστος επένδυσης άνω των €250 εκατ.- προέκυψε από τη διαγραφή δανείων της Ελληνικής Χαλυβουργίας ύψους ~€150 εκατ. με τη διάσωση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων στο Βόλο που απασχολούν 600 εργαζόμενους. Ιδιαίτερα σημαντικός κρίνεται ο ρόλος του λιμανιού του Πειραιά στον οποίο θα μπορούσε η εταιρεία να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την Cosco.

«Με ή χωρίς τη H.I.G, ο κλάδος έχει μπροστά του πεδίο δόξης λαμπρό λόγω της ύπαρξης του Πειραιά και της Ασιατικής αγοράς που τροφοδοτεί την Ευρώπη. Επιπλέον κοιτάμε την επέκταση των δραστηριοτήτων μας και στο «τελευταίο μίλι» συνέχισε ο κ. Μπήτρος αναφερόμενος στη διατήρηση της λειτουργίας των εταιρειών που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η HIG από τους παλαιούς μετόχους, ένα μοντέλο που διασφαλίζει την τεχνογνωσία και τη διατήρηση του υφιστάμενου πελατολογίου. 

Σε ότι αφορά την πρόκληση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, τόνισε πως και στους δύο κλάδους (logistics και φιλοξενία), η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά.

Εξαγορές ξενοδοχείων και εκτός Ελλάδος σε χώρες που έχει παρουσία ο όμιλος

Στο κομμάτι της φιλοξενίας, ο κ. Μπήτρος ανέφερε πως μέχρι τώρα έχει προχωρήσει στην εξαγορά εννέα μονάδων σε Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα, (δεν περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία  του ομίλου Κυπριώτη στην Κω για τα οποία είναι σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη). Στόχος του fund είναι να φτάσει τις 6 χιλιάδες κλίνες στην Ελλάδα και τις 10 χιλιάδες στη Μεσόγειο.

amilia_mare_ALDEMAR RODOS.jpg

Και πρόσθεσε "Εμείς επενδύουμε σε beach resorts, που είτε έχουν δυναμικότητα, είτε μπορούν να φτάσουν τα 200 δωμάτια. Εξετάζουμε ακίνητα σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε κάποιο αεροδρόμιο. Επιλέγουμε κατά προτεραιότητα έτοιμα κτίρια τα οποία είναι μεγαλύτερης ηλικίας στα οποία ακολουθείτε εκτατεμένο πρόγραμμα αναβάθμισης".

Στο πλάνο είναι η εξαγορά τριών ακόμη ξενοδοχειακών μονάδων, όλες στην Κρήτη με την αξία της εξαγοράς να φτάνει τα €100 εκατ. ενώ θα απαιτηθούν άλλα €100 εκατ. για την ανακαίνιση και αναβάθμιση τους.

Στον κλάδο της φιλοξενίας, όπου ο όμιλος έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα των «Ella Resorts» εξετάζεται η ένταξη και άλλων ξενοδοχείων, εκτός Ελλάδος, όπου έχει παρουσία ο όμιλος όπως σε Iσπανία και Ιταλία.

Ο κ. Μπήτρος δεν παρέλειψε να επισημάνει το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και τις επιπτώσεις που θα έχει ο πληθωρισμός τόσο στην τσέπη, όσο και την ψυχολογία των τουριστών, εκτιμώντας ότι το 2024 θα φανούν οι συνέπειες στην ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.