Ο Luigi Buttiglione ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της LB-Macro δήλωσε χαρακτηριστικά "είμαστε μέσα σε μια καταιγίδα αλλαγών που μπορεί να μας φέρει πολλά οφέλη, εφόσον έχουμε φαντασία και καλές ιδέες".
Οπως είπε ο Δρ. Buttiglione ο οποίος πριν ξεκινήσει την καριέρα του στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ήταν Ανώτερος Οικονομολόγος στη Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας, απ’ όπου διαχειρίστηκε ενεργά το δημόσιο χρέος της Ιταλικής Δημοκρατίας, ενώ διετέλεσε και μέλος της Επιτροπής Προβλέψεων στην ΕΚΤ, "αν συμβεί κάποιο σοβαρό γεγονός στις αγορές θα φανούν άμεσα οι συνέπειες. Από την πλευρά της αγοράς αν γίνει αυτό θα είναι η «τέλεια καταιγίδα» αυτή τη στιγμή υπάρχει και το μέτωπο του πολέμου που επίσης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για θέματα εμπιστοσύνης των επενδυτών".
Η εμπιστοσύνη, είπε ο ίδιος, είναι κάτι πολύ σημαντικό σε κάθε επαγγελματικό χώρο και αυτή τη στιγμή βλέπουμε να υποχωρεί σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας όπου έχει σημειώσει αρνητικά ρεκόρ. "Το άμεσο αποτέλεσμα είναι η αναβολή επενδυτικών αποφάσεων. Ο πληθωρισμός που ανεβαίανει είναι ένα ακόμη θέμα. Είναι κάτι που το βλέπουμε άμεσα και στην τσέπη μας. Στα οικονομικά έχουμε τον όρο κακός πληθωρισμός αυτός είναι που συμβαίνει τώρα όπου οι τιμές είναι πολύ ακριβές σε τρόφιμα, σε είδη πρώτης ανάγκης και το εισόδημα του καταναλωτή πλήττεται σε μεγάλο βαθμό".
Αυστηρό το ρυθμιστικό πλαίσιο
Οπως είπε ο Δρ. Buttiglione, υπάρχει ακόμη μια σημαντική πρόκληση που βλέπουμε να συμβαίνει στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου. Το ρυθμιστικό πλαίσιο που γίνεται όλο και πιο αυστηρό. "Τα τελευταία χρόνια έχουμε περάσει πολλές κρίσεις. Την χρηματοοικονομική, την κοινωνική, αλλά και την υγειονομική. Η απάντηση που δίνουν οι χρηματαγορές είναι να προσπαθήσουν να στενέψουν τα όρια με τον πληθωρισμό. Σήμερα όμως με δεδομένη την εμπιστοσύνη που είναι χαμηλή το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αλλάξουν την πολιτική τους. Είναι πιο αυστηρή. Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν είναι να στηρίξουν τις οικονομίες όπως έκαναν πριν από 15 με 20 χρόνια". Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι "κάτι άλλο που βλέπουμε που επίσης είναι ανησυχιτικό είναι ότι οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες. Πριν από λίγα χρόνια η κατάσταση ήταν καλύτερη υπήρχε αισιοδοξία όμως σήμερα όλοι αυτοί οι αρνητικοί παράγοντες επηρεάζουν την οικονομία. Αυτή η κυκλική τάση πως θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια; Τι θα μπορούσε να γίνει; Τι προβλέψεις θα μπορούσαμε να κάνουμε;".
Οι πληθωριστικές πιέσεις σε περιβάλλοντα που "λιμνάζουν", άρα ένας στασιμοπληθωρισμός είναι το χειρότερο είδος που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, "αν φτάσουμε σε ένα σημείο να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τους παράγοντες που ανέφερα τότε θα ξεφύγουμε από την ύφεση, αλλά αυτό είναι δύσκολο. Η Ευρώπη δεν είναι σε ένα καλό σημείο αυτή τη στιγμή για οικονομικές δραστηριότητες. Οσο κρατά ο πόλεμος τόσο θα έχει πρόβλημα και θα υπάρχει επενδυτική άρνηση. Εφέτος και του χρόνου θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτή την στασιμότητα".
Αισιοδοξία για το real estate
Τέλος, όσον αφορά στον κλάδο του real estate ο Δρ. Buttiglione υπογράμμισε ότι υπάρχει αισιοδοξία γιατί έχει ακόμη την στήριξη των τραπεζικών συστημάτων. "Τα επόμενα δυο χρόνια ο κλάδος των ακινήτων θα έχει δυο βασικές τάσεις. Η μια θα είναι το πέρας της παγκοσμιοποίησης. Με τον Covid-19 και τις γεωπολιτικές εντάσεις θα αρχίσει το τέλος της παγκοσμιοποίησης ως ενιαίας τάσης. Σε αυτό θα συμβάλει και η κινητικότητα που έχει επειδίξει η Κίνα τον τελευταίο χρόνο. Θεωρώ ότι μπορεί να είναι καλό σε ορισμένους κλάδους. Σε κάποιες περιοχές όπως η Ιταλία η χώρα μου είχαν πληγεί σημαντικά σε σχέση με άλλες περιοχές. Νομίζω η παραγωγή θα γυρίσει σε τοπικό επίπεδο κάτι που είναι θετικό και θα έχει ευκαιρίες. Κάτι άλλο που ήθελα να πω είναι η «τέλεια καταιγίδα» που ανέφερα στην αρχή της ομιλίας μου. Ο συνδυασμός όλων των παραμέτρων που ανέφερα στην αρχή μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην αγορά κεφαλαίων. Όμως στην καταιγίδα δεν μπορείς να προβλέψεις πως θα γυρίσει ο καιρός έτσι και στην οικονομική δεν μπορείς να προβλέψεις τα κεφάλαια που θα μετακινηθούν. Σε άλλους κλάδους όπως ο κλάδος των ακινήτων. Αυτό θα μας ωφελήσει. Να κλείσω με κάτι που σχετίζεται με την Ελλάδα. Οι τιμές των ακινήτων έχουν αρχίσει και ανεβαίνουν. Στην χώρα δεν υπήρξε μεγάλη μόχλευση παλαιότερα που σημαίνει ότι τώρα μπορεί να υπάρξει μια μόχλευση και να υποστηριχθεί από τις τράπεζες. Σίγουρα όχι όπως πριν 20 χρόνια αλλά τώρα τελευταία το είδαμε. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια των κυβερνήσεων να δώσουν κίνητρα αλλά ας μείνουμε αισιόδοξοι".