Μ. Βρετανία: Στις εταιρείες ο λογαριασμός για την αποκατάσταση των επικίνδυνων κατοικιών
Μ. Βρετανία: Στις εταιρείες ο λογαριασμός για την αποκατάσταση των επικίνδυνων κατοικιών

Μ. Βρετανία: Στις εταιρείες ο λογαριασμός για την αποκατάσταση των επικίνδυνων κατοικιών

Ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνουν οι κατασκευαστές οικιστικών κτιρίων.
Ειρήνη Θεοφανίδου
05.04.2022

Ολα δείχνουν ότι η Βρετανική κυβέρνηση απέσυρε την απαίτησή της σε κατασκευαστές να συνεισφέρουν σε ένα ταμείο αποκατάστασης επενδύσεων ύψους £4 δισ. από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της με τον κλάδο.

Σύμφωνα με το Construction News υπάρχουν συζητήσεις με την Ομοσπονδία Κατασκευαστών (Home Builders Federation - HBF) πάνω σε ένα σχέδιο αποκατάστασης επικίνδυνων κατασκευών που αφορά κτίρια ύψους μεταξύ 11 και 18 μέτρων.

Ο γραμματέας Στέγασης Μάικλ Γκόουβ είχε θέσει ως προθεσμία την Πέμπτη 31 Μαρτίου για να επιτευχθεί συμφωνία, όμως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δυο πλευρές είναι κοντά στο να συμφωνήσουν στους όρους, αλλά το ταμείο αποκατάστασης ύψους £4 δισ. δεν συζητείται αυτή τη στιγμή.

Αντίθετα, φαίνεται πως οι κατασκευαστές κατοικιών θα δεσμευτούν ότι θα αποκαταστήσουν τα μεσαία κτίρια που έχουν κατασκευάσει τα τελευταία 30 χρόνια και δεν θα υποβάλουν αίτηση στο Ταμείο Ασφάλειας Κτιρίων (Building Safety Fund-BSF) για τη χρηματοδότηση.

Οι εταιρείες προχώρησαν σε αυτή την συμφωνία μετά από τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης οτι θα αποκλειστούν από επιδοτούμενα προγράμματα και από την δυνατότητα έκδοσης νέων αδειών εάν δεν χρηματοδοτήσουν τις εργασίες αποκατάστασης.

Αυτό θα απελευθερώσει το υπόλοιπο των £5,1 δισ του ταμείου που θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση κτιρίων άνω των 18 μέτρων. 

Εμπορικοί φορείς που συνδέονται με τον κατασκευαστικό κλάδο είχαν υποστηρίξει ότι το ταμείο αποκατάστασης των £4 δισ. θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στους βασικούς στόχους πολιτικής της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για την κατασκευή 300.000 κατοικιών κάθε χρόνο.