"Πονοκέφαλος"για τις αρχές και τους κατοίκους οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στη Μύκονο
"Πονοκέφαλος"για τις αρχές και τους κατοίκους οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στη Μύκονο

"Πονοκέφαλος"για τις αρχές και τους κατοίκους οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στη Μύκονο

Εν αναμονή των τελικών εγκρίσεων
Ειρήνη Θεοφανίδου
06.09.2023

"Πονοκέφαλο" προκαλούν στις αρχές και στους κατοίκους του νησιού της Μυκόνου τα τρία κολοσσιαία τουριστικά project που βρίσκονται εν αναμονή των τελικών εγκρίσεων ώστε να πάρουν μπροστά οι μπουλντόζες.

Για το νησί της Μυκόνου -που αποτελεί προορισμό παγκόσμιας εμβέλειας- υπάρχει μελέτη βιώσιμης ανάπτυξης επικεντρωμένη στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού το οποίο προσπαθεί εδώ και χρόνια να λύσει ζητήματα που αφορούν στην ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού, στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση υποδομών, στην ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, στη διαχείριση της κρουαζιέρας και στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού ζητήματος.

Αν και προς το παρόν βρίσκεται στον "πάγο" το περίφημο "Project Blue" της Grivalia στην Ανω Μερά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα στο νησί των Ανέμων με εγκαταστάσεις δυναμικότητας 340 κλινών αλλά και πρόβλεψη για μικρό αριθμό branded villas σε μια έκταση 92,5 στρεμμάτων. Το έργο που απέχει λιγότερο από 500 μέτρα από την παραλία Καλό Λιβάδι έχει «παγώσει» με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας από τον περασμένο Δεκέμβριο και έκτοτε κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αν το έργο «ναυάγησε» οριστικά ή θα είχε ακόμη μια ευκαιρία. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γιώργου Χρυσικού CEO της Grivalia η εταιρεία ετοίμασε έναν νέο αναμορφωμένο φάκελο για το έργο που ενσωματώνει τις παρατηρήσεις του ΣτΕ και δοκιμάζει για δεύτερη φορά την τύχη του. Η αναθεωρημένη περιβαλλοντική μελέτη περιλαμβάνει μικρότερο αριθμό κλινών και άλλες παρεμβάσεις (διαπλάτυνση εισόδου) οι οποίες θα περιορίσουν την περιβαλλοντική «επιβάρυνση» στο Μυκονιάτικο τοπίο.

Ο επανασχεδιασμός σε συνδυασμό με την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους ανεβάζει την επένδυση στα επίπεδα των €120 εκατ. έναντι €80 εκατ. που ήταν αρχικά, ενώ σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση της επένδυσης, αναμένεται σε τρία χρόνια από τη στιγμή που θα λάβει την οικοδομική άδεια.

Προβλήματα στην επένδυση των Αράβων

Ενστάσεις από το ΣτΕ και στην έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) της επένδυσης με την ονομασία «Τουριστική Ανάπτυξη στη Μύκονο» της AGC Equity Partners, στην περιοχή "Καραπέτης" της Μυκόνου. Τα Αραβικά κεφάλαια μέσω της Blue Iris σχεδιάζουν ένα ολόκληρο χωριό με 5αστερο ξενοδοχείο (94 δωματίων), κατοικίες, εστιατόριο, σπα, χώρο εκδηλώσεων και συνεδρίων, πισίνες, υπαίθριο θέατρο δυναμικότητας 250 θέσεων και μαρίνα.
Σύμφωνα με την αναρτημένη απόφαση του ΣτΕ, μετά την ακύρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό, εξακολουθεί να είναι δυνατή η ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητος στην χώρα, βάσει των προβλέψεων των υφισταμένων Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων και του ιεραρχικώς κατωτέρω επιπέδου σχεδιασμού, στον οποίον περιλαμβάνονται και οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ).

Η μεγάλη επένδυση της White Mulberry

Ενα ακόμη Mega-project βρίσκεται στα... σκαριά στην περιοχή της Ανω Μεράς. Πρόκειται για το σχέδιο -«MYKONOS RESORT (πρώην RAFFLES –FAIRMONT)» το οποίο έχει χαρακτηριστεί στρατηγική επένδυση από το 2020 και αφορά σε αξιοποίηση ακινήτου έκτασης 218,97 στρεμμάτων που βρίσκεται στο Νότιο τμήμα της Μυκόνου σε απόσταση  2.5 χλμ. από τον οικισμό της Άνω Μεράς και μόλις 350 μέτρα από την παραλία Καλαφάτη. Ο σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος δυναμικότητας 196 κλινών, το οποίο θα περιλαμβάνει δυο 5*ξενοδοχειακές μονάδες, 14 βίλες, συνεδριακό κέντρο, κέντρο αναζωογόνησης  (SPA) και αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε €103.932.000. Σημειώνεται ότι μεταξύ των σχεδίων του φορέα της επένδυσης βρίσκεται η δημιουργία ξενοδοχείου φιλοξενίας για το προσωπικό σε έκταση δυτικά από εκείνη του Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε. με ακίνητο επιφάνειας 19,433 στρ., που θα βρίσκεται σε απόσταση 2,2 χλμ από την εν λόγω έκταση. Επισημαίνεται ότι το βοηθητικό ακίνητο δεν εντάσσεται στο προτεινόμενο Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε. και θα  πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησής του σύμφωνα με την επενδυτική επιθυμία στη βάση των όρων και περιορισμών που θέτει η Ζ.Ο.Ε. Μυκόνου.