Μεγάλη επένδυση της ELPEN στην Κερατέα
Μεγάλη επένδυση της ELPEN στην Κερατέα

Μεγάλη επένδυση της ELPEN στην Κερατέα

Το πρόγραμμα επενδύσεων της φαρμακοβιομηχανίας έως το 2025 αφορά σε παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 55.000 τ.μ
RE+D magazine
18.01.2023

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται η άδεια λειτουργίας της νέας υπερσύγχρονης Μονάδας Παραγωγής Φαρμάκων της εταιρείας ELPEN στην ΒΙΠΕ Κερατέας.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους €55 εκατ. σε έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων το οποίο διαθέτει 2 μονάδες παραγωγής, καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης.

Το εργοστάσιο θα μπορεί να παράξει 250.000 φιάλες εισπνεόμενων φαρμάκων το λεπτό για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καθώς και στερεών μορφών φάρμακα όπως καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, παθήσεις του αναπνευστικού, του κεντρικού νευρικού συστήματος και αντιβιώσεις. 

Παρουσιάζοντας τις νέες δυνατότητες της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλός της και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, επεσήμανε ότι η ELPEN μπορεί να καλύψει το 40% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών σε εξωνοσοκομειακά φάρμακα για καρδιομεταβολικά νοσήματα, ενώ με το νέο εργοστάσιο η παραγωγή θα μπορεί να καλύψει 3-6 εκατ. ασθενείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την εταιρεία η εν λόγω μονάδα διαθέτει ρομποτικά συστήματα και μηχανές που δεν χρησιμοποιούνται στην Ελληνική αγορά. Οπως αναφέρει η διοίκηση πρόκειται για το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να παρέχει τη δυνατότητα χρήσης των πλέον σύγχρονων προωθητικών αερίων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σύμφωνα και με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες που θα τεθούν σύντομα σε ισχύ. 

Η φαρμακοβιομηχανία έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επενδύσεων με βάθος χρόνου το 2025 το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους €155 εκατ. σε παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 55.000 τετραγωνικών μέτρων. Οι επενδύσεις της  ELPEN όπως είπε, ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας Θεόδωρος Τρύφων, συμβάλλουν στην ανάκαμψη της χώρας. Η οικονομική τους  επίδραση στην τριετία ενισχύει το ΑΕΠ κατά €734 εκατ. και τα δημόσια έσοδα κατά €210 εκατ ενώ, συμβάλει και την επαναφορά Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό.