Μεγάλο deal για τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή του Zara
Μεγάλο deal για τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή του Zara

Μεγάλο deal για τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή του Zara

Η "πράσινη" συμφωνία έφθασε τα €363 εκατ.
Ειρήνη Θεοφανίδου
17.11.2023

Ο Amancio Ortega, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της αλυσίδας ρούχων Zara της Inditex SA, συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο 49% σε ένα ισπανικό χαρτοφυλάκιο καθαρής ενέργειας από την Repsol SA για €363 εκατ. προχωρώντας στη μεγαλύτερη απόκτηση περιουσιακών στοιχείων του κλάδου ΑΠΕ μέχρι σήμερα.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 12 αιολικά πάρκα και δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς που βρίσκονται σε ολόκληρη την Ισπανία, συνολικής ισχύος 618 μεγαβάτ, δήλωσε η Repsol με έδρα τη Μαδρίτη στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. 

Επίσης, περιλαμβάνει έργα με δυνατότητα υβριδοποίησης, τα οποία θα προσθέσουν επιπλέον 279,2 μεγαβάτ.

ortega portfolio.jpg

Η κίνηση εδραιώνει το πρόσφατο στοίχημα του family office του Ortega Pontegadea για την ενέργεια και τα εξωτερικά ακίνητα, τον κλάδο στον οποίο έχει επενδύσει τα περισσότερα. Είναι η τρίτη συμφωνία με τη Repsol, μετά την εξαγορά το 2021 του 49% του αιολικού πάρκου Delta της πετρελαιοπαραγωγού για €245 εκατ. και ενός άλλου 49% του μικρότερου εργοστασίου Kappa πέρυσι.

Το επενδυτικό όχημα κατέχει επίσης το 5% του ισπανικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Enagás SA, καθώς και μερίδια στον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Redeia Corp SA και στον πορτογαλικό ομόλογό του, REN-Redes Energeticas Nacionais SGPS SA.