Μειώνονται οι επενδύσεις στα logistics στην Ευρώπη. Σε αντίθετη τροχιά η Ελλάδα
Μειώνονται οι επενδύσεις στα logistics στην Ευρώπη. Σε αντίθετη τροχιά η Ελλάδα

Μειώνονται οι επενδύσεις στα logistics στην Ευρώπη. Σε αντίθετη τροχιά η Ελλάδα

Τροχοπέδη στις συναλλαγές οι διαφορετικές προσδοκίες τιμών μεταξύ αγοραστών και πωλητών
Βάλια Πολίτη
13.06.2023

Ο όγκος των επενδύσεων σε logistics μειώθηκε κατά περισσότερο από 75% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, με το τριμηνιαίο σύνολο των 5,6 USD στην περιοχή της ΕΜΕΑ να αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Οι διαφορετικές προσδοκίες τιμών μεταξύ αγοραστών και πωλητών συνεχίζουν να εμποδίζουν τις συναλλαγές, ιδιαίτερα στο βασικό τμήμα. Η έντονη πτώση του τζίρου οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι οι συναλλαγές ακινήτων και χαρτοφυλακίων μεγάλου όγκου έχουν υποχωρήσει, σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία συμβούλων Savills.

Τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία συναλλαγών απεικονίζουν μια μικτή εικόνα για τις εξελίξεις των τιμών των logistics για το 1ο τρίμηνο σημειώνει η διεθνής εταιρεία συμβούλων Savills, με τις βασικές αποδόσεις να υποχωρούν κατά 40 μονάδες βάσης, τόσο στο Île-de-France όσο και στο Άμστερνταμ στο 4,4%, και κατά 30 bps στη Μαδρίτη στο 4,8%. Η Κολωνία παρέμεινε σταθερή στο 3,9%.

Εν τω μεταξύ, η απόδοση αναφοράς σε ένα βασικό περιουσιακό στοιχείο στο Λονδίνο σημείωσε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, σε 4,75% για το τρίμηνο. Αναμένεται να ακολουθήσει μεγαλύτερη συμπίεση των αποδόσεων, με τους επενδυτές να επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από μια σημαντική πτώση των τιμών κατά 35% που βασίστηκε περισσότερο στον πανικό παρά σε θεμελιώδη μεγέθη.

Στην υπόλοιπη περιοχή, συνεχίζουμε να αναμένουμε ανάκαμψη της δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά αυτό μπορεί να εξαρτάται από περαιτέρω διορθώσεις τιμών βραχυπρόθεσμα, καθώς οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις στο τρέχον περιβάλλον της κεφαλαιαγοράς.

Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω τους επόμενους 12 μήνες στις βασικές αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης, καθώς και στο Ντουμπάι, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο παρέχει ήδη πολύ ελκυστικές αποδόσεις σε σχέση με άλλες αγορές. Εν τω μεταξύ, η δραστηριότητα καθοδηγείται από ιδιωτικά κεφάλαια για μικρότερου μεγέθους ακίνητα. Ωστόσο, οι εξειδικευμένοι θεσμικοί επενδυτές παραμένουν αφοσιωμένοι στον τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή είναι σωστή, όπως δείχνει η εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η απορρόφηση των logistics το πρώτο τρίμηνο του έτους στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 39% κάτω από το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, αυτό είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και οι μετρήσεις εργασίας σε ορισμένες βασικές αγορές δείχνουν μια γρήγορη ανάκαμψη.

Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά κενών ακινήτων στην περιοχή παραμένουν χαμηλά, με το Ηνωμένο Βασίλειο στο 5,4%, τη Μαδρίτη στο 5,7% και το Άμστερνταμ στο 6,3%. Έτσι, χωρίς ενδείξεις υπερπροσφοράς στις κατασκευές, η διαθεσιμότητα ακινήτων θα πρέπει να παραμείνει υπό έλεγχο και να υποστηρίξει τη μέτρια αύξηση των ενοικίων, ιδιαίτερα για μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία με ισχυρούς εταιρικούς ενοίκους, αν και τα κίνητρα μπορεί να αυξηθούν και η διάρκεια της μίσθωσης μπορεί να μειωθεί ως απάντηση στην ομαλοποίηση της δραστηριότητας των ενοίκων, καταλήγει η Savills.

H ελληνική αγορά

Παρόλο που υπάρχουν αντίθετοι άνεμοι στην παγκόσμια οικονομία, η ελληνική αγορά Logistics παραμένει ανθεκτική και συνεχίζει τις καλές επιδόσεις της κατά το 2023, προσφέροντας στους επενδυτές γερές βάσεις για ανταγωνιστικές αποδόσεις και βιώσιμα επίπεδα ενοικίασης, σύμφωνα με την Savills Hellas

Η ελληνική αγορά logistics προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με τις ώριμες ευρωπαϊκές χώρες, αν και εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από όλες τις βαλκανικές χώρες. 

Τα ενοίκια αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά το 2023, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης και της έλλειψης σύγχρονων μονάδων logistics μεγάλης κλίμακας. Ως αποτέλεσμα, τα προνομιακά ενοίκια είναι πιθανό να παρουσιάσουν αύξηση 10% που ξεπερνά τα επίπεδα των 5,00 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως για prime ambient αποθήκες και 6,50€ ανά τ.μ. μηνιαίως για εγκαταστάσεις βαθιάς κατάψυξης και ψύξης στις περιοχές Ασπροπύργου, Μάνδρας-Μαγούλας και Ελευσίνας (δυτικά της Μεγάλης Αθήνας). 

Τα ποσοστά κενών θέσεων για τα prime logistics θα παραμείνουν εξαιρετικά χαμηλά το 2023, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ζήτησης από τους κατόχους για σύγχρονο προϊόν με υψηλές προδιαγραφές. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να επιδιώκουν να αποκτήσουν οικόπεδα και παλαιότερα βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη θετική δυναμική που προκύπτει ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και της αυξημένης στρατηγικής της σημασίας ως κόμβου μεταφορών και πύλης προϊόντων από την Ασία και άλλα μέρη του κόσμου στην Ευρώπη. 

Οι εξαγορές οικοπέδων και παλαιότερων βιομηχανικών περιουσιακών στοιχείων θα ακολουθηθούν από αναπτύξεις ή/και ανακαινίσεις που αναμένεται να πληρούν τα κριτήρια ESG, ως αποτέλεσμα των «πράσινων» στρατηγικών που έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν σχεδόν όλοι οι κύριοι επενδυτές.