Προβλέψεις για μείωση των επενδύσεων στα ευρωπαϊκά ακίνητα
Προβλέψεις για μείωση των επενδύσεων στα ευρωπαϊκά ακίνητα

Προβλέψεις για μείωση των επενδύσεων στα ευρωπαϊκά ακίνητα

Προσεκτικοί χειρισμοί και αμυντικές στρατηγικές χαρακτηρίζουν το επενδυτικό κλίμα
Βάλια Πολίτη
20.01.2023

Με την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις επενδυτικές αποφάσεις σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των επενδυτών σχεδιάζει να μειώσει τις επενδύσεις σε ακίνητα παγκοσμίως, μεταξύ 2023 και 2024.

Το γεγονός αυτό αντισταθμίζεται μετά βίας από το 27% των επενδυτών παγκοσμίως, οι οποίοι σχεδιάζουν να αυξήσουν τις κατανομές τους κατά την ίδια περίοδο, σκιαγραφώντας ένα ζοφερό μέλλον για τον κλάδο.

Σύμφωνα με την 2023 Investment Intentions Survey, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τις ANREV, INREV και PREA, με στόχο τη διερεύνηση των επενδυτικών προθέσεων του κλάδου για το 2023, οι Ευρωπαίοι επενδυτές είναι οι πιο προσεκτικοί, με το 37% να σχεδιάζει να μειώσει τις επενδύσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου – ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από το 20% και 5% που καταγράφηκε στη Βόρεια Αμερική και την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού.

Η τρέχουσα πτώση του επενδυτικού κλίματος είναι πιο έντονη από ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19, καθώς τα μη εισηγμένα ακίνητα υστερούν σε σχέση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όσον αφορά την ταχύτητα και τον βαθμό ανατιμολόγησης.

Η επικρατούσα διάθεση οδήγησε, επιπλέον, τους ευρωπαίους επενδυτές στην επιστροφή σε πιο κλασικές επενδυτικές επιλογές και την αποφυγή ανάληψης ρίσκου, με το 57% να επιλέγει κλασσικές επενδύσεις στην περιοχή τους. Έχουν επίσης τη χαμηλότερη προτίμηση σε ευκαιριακές στρατηγικές, καταγράφοντας μόλις 8%. Την ίδια στιγμή, είναι ενδιαφέρον ότι οι επενδυτές από την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού που ενδιαφέρονται για την Ευρώπη, ανέφεραν σημαντική αύξηση στις προτιμήσεις τους για ευκαιριακές στρατηγικές, ίσως προσπαθώντας να αυξήσουν τα ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκιά τους σε πιο ευνοϊκές τιμές.

Η κατανομή των επενδύσεων 

Όσον αφορά στην κατανομή των επενδύσεων το μη εισηγμένο χρέος ακινήτων κατέχει την πρώτη θέση, με καθαρή αύξηση 62%. Ακολουθούν οι κοινοπραξίες, με καθαρή αύξηση 39%, ενώ τα ακίνητα άμεσης επένδυσης, και τα ΜΗ εισηγμένα κεφάλαια ακινήτων καταγράφουν καθαρή αύξηση περίπου 30%.

Σε γενικές γραμμές, η έρευνα καταδεικνύει ότι οι μικρότεροι επενδυτές προτιμούν οχήματα, όπως κεφάλαια, τα οποία τους προσφέρουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες γνώσεις ενός διαχειριστή, διαφοροποίηση και κλίμακα. Η συνολική προτίμηση (από μικρούς και μεγάλους επενδυτές) για μη εισηγμένα χρέη ακινήτων σημαίνει ότι όλοι οι επενδυτές αναζητούν λιγότερο επικίνδυνες στρατηγικές, με δυνατότητες άμεσης ρευστοποίησης, οι οποίες είναι σε θέση να καλύψουν την ανάγκη για σταθερότητα και ασφάλεια.


Στρατηγικές άμυνας σε όλες τις αγορές και τους τομείς

Η αναζήτηση για χαμηλότερο κίνδυνο αντικατοπτρίζεται επίσης στις γεωγραφικές και τομεακές προτιμήσεις των επενδυτών. Κορυφαίες επιλογές για ευρωπαίους επενδυτές είναι η Γερμανία (50%), η Ολλανδία (44%), η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο (39%).

Οι κλασσικοί τομείς γραφείων, κατοικιών και βιομηχανίας/logistics παραμένουν οι προτιμώμενοι τομείς για όλους τους επενδυτές που στοχεύουν στην Ευρώπη. Με ποσοστό που πλησιάζει το 70%, τα γραφεία κατέλαβαν την πρώτη θέση, η οποία μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από μη ευρωπαίους επενδυτές, που τον προσδιορίζουν ως τον τομέα της επιλογής τους κατά την πρόσβαση στην Ευρώπη. Τα οικιστικά διατηρούν τη δεύτερη θέση, επιβεβαιώνοντας τη διαρθρωτική στροφή προς αυτήν την αναπτυσσόμενη θεσμική αγορά που προσφέρει υψηλή και σταθερή απόδοση εισοδήματος και ισχυρή αντικυκλική στρατηγική.

Στο 46%, η βιομηχανία/logistics –η κορυφαία προτίμηση του περασμένου έτους– υποχώρησε στην τρίτη θέση. Αυτό μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη, καθώς ο κλάδος αρχίζει να βλέπει την αντιστροφή πολλών ετών σταθερής υπεραπόδοσης, απότομη συμπίεση των αποδόσεων και σχετικά υψηλές προσδοκίες ανάπτυξης ενοικίων. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο τομέας υποστηρίζεται από το ηλεκτρονικό εμπόριο ως μεγάλη τάση, αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι μια βραχυπρόθεσμη ανατροπή.

Για τους ευρωπαίους επενδυτές, οι προτιμήσεις του κλάδου διαφοροποιούνται ελαφρώς, με τη βιομηχανία/logistics και την κατοικία να ισοβαθμούν στην πρώτη θέση με 67% έκαστη, ακολουθούμενες από τα γραφεία με 50%.

 

Περίπλοκο το σκηνικό των επενδυτικών αποφάσεων για το 2023

Υπάρχει ευρεία συναίνεση από τους επενδυτές σε όλες τις περιοχές ότι ο πληθωρισμός, η πολιτική επιτοκίων και ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Ωστόσο, υπάρχουν έντονες διαφορές απόψεων όσον αφορά την αξιολόγηση της σημασίας των παραγόντων ESG. Πάνω από το 90% των Ευρωπαίων επενδυτών λέει ότι η δέσμευση ενός αμοιβαίου κεφαλαίου για καθαρό μηδενικό άνθρακα αποτελεί βασικό στοιχείο στις αποφάσεις για επενδύσεις σε ακίνητα, σε σύγκριση με σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων στην Ασία-Ειρηνικό και το 0% των 16 συμμετεχόντων στην έρευνα επενδυτών από τη Βόρεια Αμερική.

Η Iryna Pylypchuk, Διευθύντρια Έρευνας και Πληροφόρησης Αγοράς του INREV, δήλωσε: «Η Έρευνα Επενδυτικών Προθέσεων του 2023 παρουσιάζει μια σαφή εικόνα του δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος στο οποίο οι επενδυτές συνεχίζουν να περιηγούνται».  

«Η μετάβαση προς το ESG και το μη εισηγμένο χρέος ακίνητης περιουσίας επιβαρύνεται τώρα με τη ρύθμιση ή/και την ανάγκη εξυπηρέτησης της αγοράς. Έτσι, παρά τους αντίθετους ανέμους, τα ευρωπαϊκά μη εισηγμένα ακίνητα φαίνεται να προχωρούν σε μια ουσιαστικά πιο ανθεκτική, μελλοντική και ολοένα πιο διαφοροποιημένη επενδυτική πρόταση» συμπλήρωσε η ίδια, καταλήγοντας ότι «η προσεκτική προσέγγιση που υιοθετούν οι ευρωπαίοι επενδυτές είναι ένα σαφές σημάδι ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι ρεαλιστές και προετοιμάζονται να αγκαλιάσουν τις προκλήσεις στον ορίζοντα».

ΠΗΓΗ: INREV