Μειώθηκαν οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα μεταξύ α' και β' τριμήνου 2023
Μειώθηκαν οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα μεταξύ α' και β' τριμήνου 2023

Μειώθηκαν οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα μεταξύ α' και β' τριμήνου 2023

Σε χαμηλό έξι ετών σύμφωνα με έρευνα της BNP Paribas.
Ειρήνη Θεοφανίδου
21.08.2023

Οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα μειώθηκαν σχεδόν στο μισό μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του 2023, με τον τζίρο της αγοράς μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 47% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο και μειώθηκαν κατά 73% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, σχετική ανάλυση της BNP PARIBAS Real Estate. Όπως αναφέρεται για τα εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη στο πρώτο 6μηνο επενδύθηκαν €62,4 δισ. ποσό που αντιπροσωπεύει μείωση 57%.

Οπως αναφέρεται στην έρευνα, όλες οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων παρουσίασαν μείωση. Ο κλάδος των Logistics καταγράφει την μεγαλύτερη πτώση κατά 65% κυρίως εξαιτίας των ακριβών τιμών, ακολούθησαν τα "πολύπαθα" γραφεία με πτώση 60%, ενώ τα  ξενοδοχεία (17%) και το λιανεμπόριο με (47%) σημείωσαν τη μικρότερη πτώση.

Στα γραφεία καταγράφηκαν επενδύσεις €63 δισ., σε αποθήκες και Logistics €36 δισ. στο λιανεμπόριο €32 δισ. και στα ξενοδοχεία €12 δισ. Αλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων συγκέντρωσαν επενδύσεις ύψους €39 δισ. σύμφωνα με την έρευνα.

Οι απώλειες ανά ευρωπαϊκή χώρα

Σημαντική πτώση καταγράφει η αγορά ακινήτων της Ιρλανδίας κατά 77%, ενώ ακολουθούν η Πολωνία με 71%, το Βέλγιο με πτώση 70%, η Ολλανδία με 69%, η Γερμανία με 68%, η Ιταλία με 62%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 52%, η Γαλλία με 42% και η Ισπανία με 41%.

Ο ψηλός πληθωρισμός και η νομισματική πολιτική οδήγησαν, σύμφωνα με την έρευνα, σε ταχεία άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων. Αυτό κάνει το ποσοστό απόδοσης από ακίνητα λιγότερο αποδεκτό σε σχέση με τον κίνδυνο. Σε αυτό προστέθηκε περισσότερο ακριβό χρέος όπου το rate of return συχνά δεν καλύπτει το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων (cost of servicing loans). Οι πωλητές παραμένουν απρόθυμοι να αλλάξουν τις τιμές, οι αγοραστές παραμένουν απρόθυμοι να δεσμευτούν ενώ το κόστος χρέους παραμένει σταθερό. 

ΠΗΓΗ: BNP PARIBAS Real Estate