Ο Ισραηλινός ηγέτης, μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ, έκανε γνωστό και ένα άλλο σημαντικό γεωπολιτικό νέο: η διακρατική συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ αναμένεται να υπογραφεί εντός του 2025, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαδρόμου IMEC (India – Middle East – Europe Economic Corridor), ενισχύοντας τη θέση των δύο χωρών στον άξονα Ανατολής – Δύσης.
Η επίσκεψη έλαβε χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την περιφερειακή ασφάλεια και την ενεργειακή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αξία των κοινών αξιών και συμφερόντων που συνδέουν τις δύο χώρες, εστιάζοντας στην επιτυχημένη τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και εκφράζοντας την επιθυμία του να φιλοξενήσει νέα Σύνοδο Κορυφής του Τριμερούς Μηχανισμού το επόμενο διάστημα.
Σημειώνεται ότι μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέφερε στο προσκήνιο το σχέδιο για άμεση ενεργειακή διασύνδεση με το ψευδοκράτος στην Κύπρο, με στόχο να εδραιώσει τετελεσμένα και να ενισχύσει την κυριαρχία της Άγκυρας στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Σε ομιλία του στα Κατεχόμενα, παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο Ερντογάν δήλωσε: «Φέραμε νερό από κάτω από τη θάλασσα στη Βόρεια Κύπρο από την Τουρκία; Τώρα βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο. Αν θέλει ο Θεός, θα φέρουμε ηλεκτρικό ρεύμα και με αυτό θα καλύψουμε τις ανάγκες της “Βόρειας Κύπρου” σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Όσοι έχουν συνηθίσει στο σκοτάδι, φυσικά, θα φοβούνται το φως».
Η δήλωση αυτή έγινε κατά την τελετή εγκαινίων του νέου συγκροτήματος του λεγόμενου «Προεδρικού Μεγάρου» και της «Βουλής» στα Κατεχόμενα, το οποίο παρουσίασε ο Ερντογάν ως «σύμβολο της αποφασιστικότητας του τουρκοκυπριακού λαού» και «έργο αντάξιο του αυξανόμενου κύρους της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι η ανέγερση του συγκροτήματος αποτελεί «εκδήλωση της θέλησης ενός κράτους να υπάρχει απέναντι στην αδικία και την παρανομία» και επανέλαβε την ρητορική περί «κοινής μοίρας» Τουρκίας και Κατεχομένων, εκφράζοντας την ελπίδα για νέα επιτεύγματα και έργα που θα ενισχύσουν την ανεξαρτησία και το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού.
Η Ελλάδα καλείται τώρα να ισορροπήσει μεταξύ του γεωπολιτικού μπρα-ντε-φερ με την Άγκυρα και της σημασίας ενός έργου στο οποίο Ισραήλ και Κύπρος φαίνεται να δίνουν εκ νέου «ψήφο εμπιστοσύνης». Ενώ σημειώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ, η Αθήνα, ως τρίτη πλευρά σε αυτήν την ενεργειακή εξίσωση, εξακολουθεί να αναζητά την κατάλληλη στιγμή για την επανεκκίνηση των ερευνών στον τομέα Ελλάδας – Κύπρου.