Μέσα στον Ιούνιο τα πρώτα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου
Μέσα στον Ιούνιο τα πρώτα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου

Μέσα στον Ιούνιο τα πρώτα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου

Για την "Βίβλο" των στρατηγικών επενδύσεων μίλησε στο 15ο RED Business Forum ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ.
RE+D magazine
12.05.2022

"Μέσα στον Ιούνιο θα έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τα πρώτα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου" είπε κατά την διάρκεια του 15ου RED Business Forum ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης υπογραμμίζοντας ότι αρχικά θα αφοράσ τον κλάδο της μεταποίησης και στην εφοδιαστική αλυσίδα και μετέπειτα στην αγροδιατροφή και στον τουρισμό.

Σχολιάζοντας τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο ο κ. Καβαλάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα του παλαιότερου "παρωχημένου" νόμου από το 2016 και είπε ότι η κυβέρνηση και η Γενική Γραμματεία ήθελε να κάνει μια νομοθετική παρέμβαση που ουσιαστικά θα έκανε μια "Βίβλο Στρατηγικών Επενδύσεων" η οποία θα περιελάμβανε τις στρατηγικές επενδύσεις σε ένα νομοθέτημα.

"Παράλληλα με αυτό έχουμε εκπονήσει και το governance της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης που ουσιαστικά είναι τα οχήματα που θα οδηγήσουν στην απολιγνητοποίηση αλλά επειδή η «πράσινη» μετάβαση πρέπει να είναι και δίκαιη έχει πέσει το βάρος στο Υπ. Ανάπτυξης ώστε να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορέσουν να έρθουν επενδύσεις στις περιοχές αυτές. Αυτά, λοιπόν, τα τρία νομοθετήματα ουσιαστικά όταν τα σχεδιάζαμε προσπαθήσαμε να τα κάνουμε να είναι αλληλοσυμπληρούμενα. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει" είπε ο Γενικός Γραμματέας.

Οπως ανέλυσε ο κ. Καβαλάκης "προσπαθήσαμε και τα νέα εργαλεία που είναι το νέο ΕΣΠΑ και το RRF να ακουμπάνε επάνω σε ένα συνολικό πακέτο προσέλκυσης επενδύσεων για τη χώρα μας. Υπάρχουν καθεστώτα στον αναπτυξιακό νόμο που ακουμπάνε επάνω στην επιλεξημότητα των δράσεων στο ταμείο ανάκαμψης. Ετσι, λοιπόν, οι πρώτες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου που θα βγουν θα μπορούν να συνδυαστούν με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης".

Ενισχύεται η κατασκευή "πράσινων" κτιρίων

Σύμφωνα με τον ίδιο έχει μπει μια ειδική κατηγορία στις στρατηγικές επενδύσεις που λέγονται εμβληματικές επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας. Εδώ έχει ενδιαφέρον μια συγκεκριμένη κατηγορία όπου ενισχύεται η κατασκευή νέων κτιρίων "πράσινων". "Καταφέραμε μαζί με τον νέο αναπτυξιακό νόμο να επισπεύσουμε και την ψήφιση του νέου χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων της χώρας. Ο νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων για όσους δεν γνωρίζουν εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανάλογα με την περιφέρεια που θα υπαχθεί ή θα γίνει η επένδυση παίρνει και διαφορετικά ποσοστά ενίσχυσης. Όλα αυτά έχουν κουμπώσει μαζί τώρα είμαστε σε μια πυρετώδη κατάσταση εκπόνησης της δευτερογενούς νομοθεσίας, οι προκηρύξεις είναι άλλο νομοθέτημα για να βγουν. Θεωρούμε ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τα πρώτα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου. Θα ξεκινήσουμε με την μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα, θα προχωρήσουμε στην αγροδιατροφή, στον τουρισμό και σίγουρα θα περιμένουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης από το ΕΣΠΑ προκειμένου να ολοκληρωθούν και τα εδαφικά των περιοχών απολιγνιτοποίησης για να μπορέσουμε να πάρουμε τα αυξημένα ποσοστά που έχουμε καταφέρει να πάρουμε για τις περιοχές αυτές (Δυτ. Μακεδονία και τους δήμους γύρω από τη Μεγαλόπολη, Βόρειο – Νότιο Αιγαίο και Κρήτη).