Μικρή αύξηση του ελληνικού PMI τον Οκτώβριο
Μικρή αύξηση του ελληνικού PMI τον Οκτώβριο
  Data Data

Μικρή αύξηση του ελληνικού PMI τον Οκτώβριο

RE+D magazine
01.11.2023

Μικρή βελτίωση καταγράφει η ελληνική μεταποίηση τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη PMI της S&P Global.

Όπως σημειώνεται, η άνοδος επιταχύνθηκε ελαφρώς από τον Σεπτέμβριο εν μέσω των ταχύτερων αυξήσεων στην παραγωγή, αλλά και εξαιτίας των νέων παραγγελιών. Ωστόσο, τονίζεται ότι η ζήτηση ήταν σχετικά ήπια, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν ξανά. Αν και οι αγορές εισροών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, οι εταιρείες συνέχισαν να εξαντλούν τα ήδη υπάρχοντα αποθέματα, καθώς οι εισροές και τα τελικά προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν για να συμπληρώσουν την παραγωγή και να διεκπεραιώσουν τις παραγγελίες.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές εταιρείες στη μεταποίηση μείωσαν τον αριθμό του εργατικού δυναμικού για πρώτη φορά σε εννέα μήνες, καθώς ο αριθμός αδιεκπεραίωτων εργασιών συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει σημειωθεί από τον Ιανουάριο. Το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και καυσίμων ενίσχυσε προς τα πάνω τις τιμές των εισροών, με τα λειτουργικά έξοδα να αυξάνονται με τον πιο απότομο ρυθμό σε επίπεδο εννεαμήνου. Οι εταιρείες προσπάθησαν να μετακυλίσουν μεγαλύτερο κόστος στους πελάτες όπου ήταν δυνατόν, καθώς οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει σημειωθεί σε διάστημα επτά μηνών.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης S&P Global Greece Manufacturing Purchasing Managers’ Index™ (PMI) σημείωσε επίδοση 50,8 τον Οκτώβριο, ελαφρώς αυξημένος από το 50,3 τον Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας μια οριακή αλλά ισχυρότερη ανάκαμψη για την υγεία του κλάδου. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν, ωστόσο, ο δεύτερος χαμηλότερος στην τρέχουσα ακολουθία βελτίωσης σε επίπεδο εννεαμήνου.

Τονίζεται, ότι η ισχυρότερη άνοδος της παραγωγής τον Οκτώβριο, υποστήριξε και την ανοδική πορεία του γενικού δείκτη. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε στον ταχύτερο επίπεδο από τον Μάρτιο, εν μέσω μιας ταχύτερης αύξησης των νέων παραγγελιών αλλά και την επιστροφή επιχειρήσεων μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα. Αν και ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών ενισχύθηκε, ήταν σχετικά ήπιος στο πλαίσιο της τρέχουσας εννεάμηνης ακολουθίας ανάπτυξης. Η άνοδος των νέων εργασιών ήταν οριακή συνολικά, με τους Έλληνες κατασκευαστές να αποδίδουν την ανάκαμψη σε βελτιωμένες συνθήκες ζήτησης.

Ωστόσο, οι συνολικές νέες πωλήσεις επιβαρύνθηκαν από τη δεύτερη διαδοχική πτώση των νέων παραγγελιών εξαγωγών. Η πτώση ήταν μόνο κλασματική, αλλά φέρεται να ήταν ενδεικτική της υποτονικής ζήτησης ξένων πελατών εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών σε βασικές εξαγωγικές αγορές.