Μισό δισ. σε πάνω από 70 ελληνικές startups το 2023
Μισό δισ. σε πάνω από 70 ελληνικές startups το 2023

Μισό δισ. σε πάνω από 70 ελληνικές startups το 2023

Η πορεία των startups στην Ελλάδα, οι επενδυτικές ευκαιρίες, οι εξαγορές και οι προοπτικές για το 2024 στο ετήσιο report του Found.ation και του EIT Digital.
RE+D magazine
18.12.2023

Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας) και την υποστήριξη της EATE (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων), παρουσίασε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το report Startups in Greece, με σκοπό την καταγραφή του οικοσυστήματος των startups στην Ελλάδα.

Στο report παρουσιάζονται οι λίστες με τις 10 πιο καλά χρηματοδοτούμενες ελληνικές startups για το 2023, αλλά και, συνολικά, τις 10 εταιρείες με τις καλύτερες συμφωνίες εξαγοράς (exits), καθώς και τις 10 εταιρείες με την υψηλότερη αποτίμηση. 

 

Μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία του report:  

 

  • Το 2023, περισσότερες από 70 εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερα από 485 εκατ. ευρώ. Μόνο το 20% από αυτές έχουν γυναίκα μεταξύ των ιδρυτών. Το 31% των χρηματοδοτούμενων εταιρειών είχαν προηγουμένως υποστηριχθεί στο πλαίσιο του EquiFund. 
  • Τα επίπεδα χρηματοδότησης στην Ελλάδα το 2023 παρουσιάζουν μείωση κατά 24,5%, την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη αναμένεται μείωση 38%. Μείωση παρατηρείται και στο κομμάτι της χρηματοδότησης σε πρώιμα στάδια (pre-seed & seed) σε σχέση με το το 2022.  
  • Υπάρχουν 13 ενεργά ελληνικά VCs που επικεντρώνονται κυρίως σε startups με συνολικά κεφάλαια ύψους 540 εκατ. ευρώ. Έχουν επενδύσει σε 62 startups το 2023 και καλύπτουν περίπου το 85% του συνολικού όγκου των συμφωνιών. Οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2024. με τις προοπτικές τους για το νέο έτος να αξιολογούνται με 3,8/5. 
  • Το 2023 σημειώθηκε σημαντική συμμετοχή της τάξης του 33% από επενδυτικά σχήματα με έδρα την Αμερική σε ελληνικές startups. Συνολικά, το 78% των επενδύσεων προήλθαν από το εξωτερικό.  
  • Στο 42% των επενδυτικών γύρων συμμετείχαν angel επενδυτές, ποσοστό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.  
  • Ως προς τους τομείς στους οποίους οι επενδυτές επέλεξαν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους το 2023, τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι startups που επικεντρώνονται στις τεχνολογίες λιανικού εμπορίου (RetailTech), τεχνητής νοημοσύνης (AI) και αγροτικής τεχνολογίας (AgriTech), σε αντιστοιχία με τις παγκόσμιες τάσεις. 
  • Έντεκα νέες εξαγορές σημειώθηκαν φέτος, με ορισμένες από αυτές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ σε αξία. Ενισχύοντας την τάση των προηγούμενων ετών, φαίνεται να υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από τεχνολογικούς κολοσσούς με έδρα τις ΗΠΑ για ελληνικές startups, με τις Hewlett Packard Enterprise, Cisco, Dell και Intel να ολοκληρώνουν επιτυχημένες εξαγορές εντός του 2023.