Μνήμες 2008: Λουκέτο σε δεύτερη τράπεζα βάζουν οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ
Μνήμες 2008: Λουκέτο σε δεύτερη τράπεζα βάζουν οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ

Μνήμες 2008: Λουκέτο σε δεύτερη τράπεζα βάζουν οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ

Έκτακτα μέτρα για να προστατευτούν οι καταθέτες
RE+D magazine
13.03.2023

Λουκέτο στην Signature Bank της Νέας Υόρκης έβαλε την Κυριακή η ρυθμιστική αρχή χρηματοοικονομικής της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Οι πελάτες της Signature, όπως και της Silicon Valley Bank (SVB), προέρχονταν κυρίως από τον τομέα της τεχνολογίας. Από τον Σεπτέμβριο, σχεδόν το ένα τέταρτο των καταθέσεων της Signature προέρχονταν από τον τομέα των κρυπτονομισμάτων με την τράπεζα να ανακοινώνει τον Δεκέμβριο ότι θα συρρικνώσει τις καταθέσεις της που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα κατά 8 δισ. δολάρια.

Η χρεοκοπία της  SVB – η μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση από το 2008 –κινητοποίησε τις αρχές οι οποίες σε μια προσπάθεια να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και να αποφευχθεί μαζική εκροή καταθέσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προχώρησαν την Κυριακή σε μια σειρά έκτακτων παρεμβάσεων. 

Να σημειωθεί οτι περίπου το 89% των καταθέσεων 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων της SVB ήταν ανασφάλιστες στο τέλος του 2022. Υπενθυμίζεται οτι μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ προστατεύονται καταθέσεις έως και 250.000 δολαρίων

Μετά από ένα δραματικό Σαββατοκύριακο, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι πελάτες της τράπεζας θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους από σήμερα Δευτέρα.

Όλοι οι καταθέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων τα κεφάλαια υπερβαίνουν το μέγιστο επίπεδο ασφάλισης από το κράτος, θα καλυφθούν, σύμφωνα με κοινή δήλωση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, του προέδρου της Fed Jerome Powell και του προέδρου της Federal Deposit Insurance Corp Martin Gruenberg το βράδυ της Κυριακής. Το κόστος θα καλυφθεί από το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων, το οποίο διαθέτει επαρκή κεφάλαια για να το πράξει.

Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα προστατεύσουν τους καταθέτες, παρέχοντας παράλληλα πρόσθετη υποστήριξη στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα υπό το πρίσμα ότι "Οι εταιρείες δεν διασώζονται. Οι καταθέτες προστατεύονται".