Νέα εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου αυτοπαραγωγής ρεύματος από την Aluminco
Νέα εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου αυτοπαραγωγής ρεύματος από την Aluminco

Νέα εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου αυτοπαραγωγής ρεύματος από την Aluminco

Με τη νέα αυτή προσθήκη το βιομηχανικό συγκρότημα της Aluminco έχει συνολική εγκαταστημένη ισχύ 2.2 MWp.
RE+D magazine
11.11.2022

Η Aluminco, μια από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες αλουμινίου, στο πλαίσιο της ευρύτερης «πράσινης» στρατηγικής και βιώσιμης ανάπτυξης της επενδύει στην αυτοπαραγωγή ρεύματος (Net Metering) με ένα νέο φωτοβολταϊκό σύστημα (Φ/Β).

Το Φ/Β σύστημα net metering, ισχύος 999,54 kWp εγκαταστάθηκε στη βιομηχανική στέγη των κεντρικών εγκαταστάσεων της Aluminco στα Οινόφυτα και έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα κατασκευή ισχύoς 1,2 MWp. Πλέον, με τη νέα αυτή προσθήκη το βιομηχανικό συγκρότημα της Aluminco έχει συνολική εγκαταστημένη ισχύ 2.2 MWp.

Η εταιρεία Aluminco διακρίνεται για τα κορυφαίας αισθητικής και υψηλής εργονομίας και ποιότητας προϊόντα της, στοχεύοντας στο χαμηλό ενεργειακό της αποτύπωμα. Αυτό ευθυγραμμίζεται και με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζει ένα μεγάλο μέρος κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Συγκεκριμένα το σύστημα Νet Μetering είναι διασυνδεμένο με το Δημόσιο Δίκτυο και η παραγόμενη ενέργεια συμψηφίζεται με την κατανάλωση της εταιρίας.

Έτσι η Aluminco χρησιμοποιεί ενέργεια φιλική στο περιβάλλον, ενώ παράλληλα η παραγωγή ενέργειας καταναλώνεται άμεσα από το εργοστάσιο, χωρίς να υπάρχουν απώλειες μεταφοράς δικτύου. Η νέα εγκατάσταση Φ/Β καλύπτει περίπου το 40% της ημερήσιας  ζήτησης τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το νέο Φ/Β πάρκο ορίζουν υψηλού επιπέδου τεχνικές προδιαγραφές και αποτελείται από 1851 τεμάχια υψηλής απόδοσης Φ/Β πλαισίων, των 540w, τα οποία υποστηρίζονται από 8 inverters. Η εκτιμώμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι 1400 GWh. Πέραν των υψηλών αποδόσεων του νέου συστήματος πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά είναι η διάρκεια ισχύος που εκτιμάται να είναι στα 25  έτη καθώς και η απόσβεση, που με τα νέα δεδομένα του κόστους ενέργειας, γίνεται στα 2 χρόνια αντί για 4,5. H εταιρία έχει ήδη αιτηθεί επαύξηση του πάρκου στο 1,6MWp με στόχο την πλήρη κάλυψη του διαθέσιμου χώρου στις στέγες της με Φ/Β.

Η νέα κατασκευή Φ/Β σταθμού αυτοπαραγωγού (Nετ Metering), συνιστά αντιπροσωπευτικό δείγμα καινοτομίας για την εταιρεία Aluminco, η οποία πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά και με τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά της εξελίσσεται εφαρμόζοντας τακτικές βιώσιμης ανάπτυξης στον χώρο της παραγωγής προϊόντων αλουμινίου.