Νέες επενδύσεις €356 εκατ. από την DEMO με στόχο την επάρκεια φαρμάκων
Νέες επενδύσεις €356 εκατ. από την DEMO με στόχο την επάρκεια φαρμάκων

Νέες επενδύσεις €356 εκατ. από την DEMO με στόχο την επάρκεια φαρμάκων

Ο γενικότερος στόχος που έθεσε η εταιρία είναι να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη και τον κόσμο.
RE+D magazine
19.06.2023

Στην αντιμετώπιση των σημαντικών ελλείψεων σε φάρμακα που παρατηρούνται στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, είναι προσανατολισμένο το εξαετές επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η βιομηχανία φαρμάκων DEMO ABEE, ύψους €356.000.000.

Όπως είναι γνωστό, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο που διαμορφώθηκε κατά την περίοδο του Covid-19 και των lockdowns, παρατηρήθηκαν σημαντικές ελλείψεις σε βασικές δραστικές ουσίες (αναισθητικά, αντιβιοτικά, αναλγητικά και άλλα φάρμακα).
Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν την Ε.Ε. στο να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της στην υγεία, δίνοντας έμφαση στην επάρκεια σε προσιτά φάρμακα. Παράλληλα αναγνώρισε πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ενίσχυσης της φαρμακοβιομηχανίας σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Στην πρόκληση αυτή η DEMO αποφάσισε να απαντήσει με πράξεις και να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση του προβλήματος, με την καθετοποίηση της παραγωγής της.
 
Ένας βασικός πυλώνας του νέου επενδυτικού της πλάνου (2021-2027) είναι η ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα Έτσι, η DEMO, θα συμβάλλει στην επάρκεια της Ε.Ε. σε πρώτες ύλες αφού σήμερα στηρίζεται για τις εισαγωγές πρώτων υλών από την Κίνα και την Ινδία.

Ο γενικότερος στόχος που έθεσε η εταιρία είναι να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη και τον κόσμο. Στην κατεύθυνση αποφάσισε, μεταξύ άλλων:

-Την ίδρυση νέου Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, με κύριο στόχο την ανάπτυξη πέντε γενοσήμων δραστικών ουσιών και 21 τελικών προϊόντων ετησίως. Το κέντρο προβλέπεται να απασχολήσει 100 νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης.

-Τη λειτουργία νέας, πρωτότυπης μονάδας παραγωγής δραστικών σκευασμάτων (APLs) στην Τρίπολη. Η νέα μονάδα θα δημιουργήσει σε βάθος δεκαετίας πάνω από 600 άμεσες θέσεις εργασίας, στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με τη DEMO, «αναβαθμίζει την Τρίπολη σε Ευρωπαϊκό hub φαρμάκων και εξασφαλίζει την επάρκεια φαρμάκων σε Ελλάδα και Ευρώπη».

-Τη δημιουργία σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής για την έρευνα και ανάπτυξη τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων μέχρι το 2027. Με τη δραστηριότητα αυτή η DEMO ΑΒΕΕ γίνεται η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της Βιοτεχνολογίας. Όπως επισημαίνει: «Οι επενδύσεις στον τομέα της Βιοτεχνολογίας αποτελούν στρατηγικής σημασίας έργα που αναβαθμίζουν τον ελληνικό φαρμακευτικό κλάδο και την Ελλάδα συνολικά, τοποθετώντας τη χώρα στην αιχμή της καινοτομίας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της διεθνώς».