Ο Foster σχεδιάζει το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας
Ο Foster σχεδιάζει το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας

Ο Foster σχεδιάζει το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας

Το βρετανικό στούντιο θα αναβαθμίσει την προκυμαία της Κυπριακής πόλης-θέρετρο.
RE+D magazine
12.04.2023

Το βρετανικό αρχιτεκτονικό στούντιο Foster + Partners ανέλαβε το σχεδιασμό του νέου παραλιακού μετώπου της Λάρνακας, μέσω ανάθεσης από την κυπριακή εταιρεία πετρελαιοειδών Petrolina Group. Η αναβάθμιση θα αντικαταστήσει περίπου δύο χιλιόμετρα διυλιστηρίων πετρελαίου που καταλάμβαναν μέχρι πρότινος την προκυμαία στα βόρεια του κέντρου της πόλης.

Η ανάπλαση θα αναπτυχθεί γύρω από τον δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας, ο οποίος θα μετατραπεί σε πεζόδρομο. Μεταξύ του δρόμου και της προκυμαίας, πολυάριθμες χαμηλές κατασκευές, προοριζόμενες για καταστήματα, κατοικίες και ξενοδοχεία θα τακτοποιηθούν γύρω από δεντρόφυτους δρόμους και πλατείες.

foster-partners-seafront-larnaca-cyprus_dezeen_2364_col_5.jpg

Σύμφωνα με την Foster + Partners, αυτά τα κτίρια θα σχηματίσουν γειτονιές χαμηλού ύψους, σχεδιασμένες ως φυσική επέκταση του αστικού ιστού της υπάρχουσας πόλης της Λάρνακας. Οι γειτονιές θα χωριστούν από τέσσερα υπάρχοντα κανάλια που εκτείνονται από το θαλάσσιο μέτωπο, τα οποία θα αναζωογονηθούν ως μέρος της ανάπτυξης.

Ορισμένα στοιχεία του προηγούμενου διυλιστηρίου πετρελαίου θα διατηρηθούν στην ανάπτυξη, ως φόρος τιμής τη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης.

foster-partners-seafront-larnaca-cyprus_dezeen_2364_col_3.jpg

«Το masterplan διατηρεί και ενισχύει τον χαρακτήρα της πόλης, ενώ δημιουργεί ένα συναρπαστικό νέο όραμα για το μέλλον της», δήλωσε ο ανώτερος συνεργάτης της Foster + Partners, Ben Scott. «Η προσέγγισή μας έχει αναπτυχθεί σε στενή συνεννόηση με τις αρχές της πόλης, βασιζόμενη στις βασικές πρωτοβουλίες του δήμου που προωθούν τη βιώσιμη και ολιστική αστική ανάπτυξη».

foster-partners-seafront-larnaca-cyprus_dezeen_2364_col_7.jpg

Οι απεικονίσεις που κυκλοφόρησαν από το Foster + Partners δείχνουν επίσης τη δημιουργία μιας παραλίας στην προκυμαία μαζί με έναν πεζόδρομο, που θα αντικαταστήσει το σημερινό βιομηχανικό τοπίο.

Κατά μήκος της παραλίας θα τοποθετηθούν μια σειρά από εστιατόρια και καφέ που στεγάζονται σε ξύλινες κατασκευές.

Πηγή: Dezeen