Ο Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέθεσε την καλύτερη προσφορά για τον ΒΟΑΚ
Ο Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέθεσε την καλύτερη προσφορά για τον ΒΟΑΚ

Ο Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέθεσε την καλύτερη προσφορά για τον ΒΟΑΚ

Η περίοδος της παραχώρησης είναι 35 έτη, εκ των οποίων έως πέντε (5) έτη (έως 60 μήνες) είναι η περίοδος μελετών – κατασκευών.
RE+D magazine
25.01.2024

Ο Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την καλύτερη προσφορά για το έργο της "Μελέτης, Κατασκευής, Χρηματοδότησης, Λειτουργίας, Συντήρησης και Εκμετάλλευσης" του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο.

Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των φακέλων οικονομικών προσφορών, θα αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος του έργου ενώ στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η διαδικασία οριστικοποίησης των συμβατικών εγγράφων, η ανάδειξη οριστικού αναδόχου, ο προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας και η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατόπιν (μεταξύ άλλων) η υπογραφή της σύμβασης και η κύρωσή της από τη Βουλή. 

Στη συνέχεια, με την έναρξη της παραχώρησης, θα αρχίσει η περίοδος της μελέτης του έργου κι ακολούθως, όταν οριστικοποιηθούν οι μελέτες και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις ώστε να καταστεί διαθέσιμος ο χώρος εκτέλεσης του έργου, θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής.

Το έργο αφορά στην κατασκευή μεταξύ άλλων:

  • Αυτοκινητοδρόμου 157,5 χλμ. και παράπλευρου/κάθετου δικτύου περίπου 150 χλμ. με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ
  • 26 σήραγγες
  • 10,80 χλμ. νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος
  • 20 νέους ανισόπεδους κόμβους και αναβάθμιση των υπαρχόντων 18 ανισόπεδων κόμβων στις Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου.

Τα σχήματα που διεκδίκησαν αρχικά το έργο και είχαν περάσει στη β' φάση του διαγωνισμού ήταν: 

1. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 

2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 

3. J&P ΑΒΑΞ, 

4. VINCI, 

5. Κ/Ξ  ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ACCIONA-INTERTOLL

Υπενθυμίζεται ότι έχει συμβασιοποιηθεί το τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη, μήκους 22,5 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού €290 εκατ. το οποίο θα κατασκευαστεί ως έργο ΣΔΙΤ από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ - Άκτωρ Παραχωρήσεις - Ιntrakat.