Οδηγός επενδύσεων για millennials και Gen Z
Οδηγός επενδύσεων για millennials και Gen Z

Οδηγός επενδύσεων για millennials και Gen Z

Οι αναλυτές στη Wall Street λένε ότι οι επενδυτές πρέπει να κατευθύνουν το 60% των επενδύσεών τους σε μετοχές και το 40% σε ομόλογα για να απολαμβάνουν τα οφέλη της διαφοροποίησης.
Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
21.08.2024

Η Wall Street έχει από καιρό μιλήσει για τις αρετές της διατήρησης ομολόγων σε ένα ισορροπημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Αυτό το "ευαγγέλιο" λέει ότι οι επενδυτές πρέπει να κατευθύνουν το 60% των επενδύσεών τους σε μετοχές και το 40% σε ομόλογα για να απολαμβάνουν τα οφέλη της διαφοροποίησης, με ασύνδετες αποδόσεις που βοηθούν στην προστασία από τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Trent Smalley, Chartered Market Technician και διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην JSPM, αυτές οι συμβουλές μπορεί να μην είναι τόσο καθολικές όσο φαίνεται — ειδικά για νεότερους επενδυτές.

«Οι νέοι δεν χρειάζονται ομόλογα εκτός και αν νιώθουν εξαιρετικά άβολα», είπε ο Smalley σε podcast του Yahoo Finance συμπληρώνοντας ότι «τα ομόλογα υπάρχουν για να μειώσουν την αστάθεια ενός χαρτοφυλακίου. Αλλά αν είσαι αρκετά νέος, στην πραγματικότητα τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία».

Στα 30 χρόνια από το 1993 έως το 2023, ο S&P 500 είχε σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 7,8%. Η επανεπένδυση των μερισμάτων θα είχε ενισχύσει αυτή την απόδοση στο 9,9%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Yahoo Finance. Κατά την ίδια περίοδο 30 ετών, ο δείκτης Bloomberg Aggregate Bond Index είχε σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,3%. Από τα υψηλά του στα τέλη του 2021 έως τα χαμηλά του του ένα χρόνο αργότερα, βυθίστηκε κατά 17,4% — μια μεγάλη μείωση για τα ιστορικά πρότυπα.

«Μερικές φορές [οι αποδόσεις του χρηματιστηρίου είναι] ανώμαλες. Μερικές φορές παίρνετε 30% ετησίως. Μερικές φορές, όπως το 2022, χάνετε 20%», είπε ο Smalley.

Τα ομόλογα χρησιμεύουν επίσης παραδοσιακά ως το βασικό περιουσιακό στοιχείο για τη μείωση της αστάθειας του χαρτοφυλακίου και τη δημιουργία σταθερού εισοδήματος. Αλλά οι νεότεροι επενδυτές, που έχουν δεκαετίες προοπτικής κερδών μπροστά τους, δεν χρειάζονται απαραίτητα αυτή τη σταθερότητα ή το επαναλαμβανόμενο εισόδημα που προέρχεται από τακτικές πληρωμές τόκων (ή κουπονιών) - χαρακτηριστικό των ομολόγων από το οποίο εξαρτώνται πολλοί συνταξιούχοι.

Το επιχείρημα της διαφοροποίησης υπέρ των ομολόγων αμφισβητήθηκε επίσης τα τελευταία χρόνια. Και από το 2021, οι κινήσεις μετοχών και ομολόγων κινούνται παράλληλα όλο και περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι τείνουν να ανεβαίνουν ή να πέφτουν μαζί. Καθώς η συσχέτιση μεταξύ ομολόγων και μετοχών αυξάνεται, τα οφέλη διαφοροποίησης μειώνονται. Συγκεκριμένα, τα ομόλογα υπέστησαν ένα από τα χειρότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί το 2022 παράλληλα με τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση του S&P 500 από το 2008.

Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές σε χαρτοφυλάκια 60/40 δέχθηκαν ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα. Οι αναλυτές καταλήγουν ότι σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων -συνθήκες που βιώσαμε πρόσφατα- τα ομόλογα απλώς δεν προσφέρουν το "δίχτυ ασφαλείας" που προσέφεραν κάποτε.