Το επενδυτικό σχέδιο που προέβλεπε τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων δυναμικότητας 340 κλινών με πρόβλεψη για μικρό αριθμό branded villas, σε έκταση 92,5 στρεμμάτων, σε απόσταση 400 μέτρων από την παραλία Καλό Λιβάδι έχει «παγώσει» με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας από τον περασμένο Δεκέμβριο και έκτοτε κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αν το έργο «ναυάγησε» οριστικά ή θα είχε ακόμη μια ευκαιρία.
Απάντηση στο «καυτό» αυτό ερώτημα έδωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Χρυσικός τονίζοντας ότι «η Grivalia Hospitality έχει ετοιμάσει το νέο αναμορφωμένο φάκελο για το Project της Μυκόνου το οποίο βρίσκεται προς κατάθεση». Ουσιαστικά, το έργο των περίπου €120 εκατ. ενσωματώνει τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και δοκιμάζει για δεύτερη φορά την… τύχη του.
Οπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας στο ered.gr η αναθεωρημένη περιβαλλοντική μελέτη περιλαμβάνει μικρότερο αριθμό κλινών και άλλες παρεμβάσεις (διαπλάτυνση εισόδου) οι οποίες θα περιορίσουν την περιβαλλοντική «επιβάρυνση» στο Μυκονιάτικο τοπίο. Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη αυτή επένδυση που προωθεί στο Νησί των Ανέμων η Grivalia είχε ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις το 2019 από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της εταιρείας το έργο θα διαθέτει επίσης πισίνες, εστιατόρια, μπαρ, σπα, ενώ στο παραθαλάσσιο ακίνητο, μετά από διαμόρφωση, θα δημιουργηθεί πολυτελές beach club και εστιατόριο.
Οι αντιρρήσεις του Δήμου Μυκόνου
Ως «προσωπική νίκη» χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς την απόφαση του ΣτΕ για την απόρριψη του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος με το ΕΣΧΑΣΕ. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο «η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει απόλυτα την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ να γνωμοδοτήσει αρνητικά σχετικά με τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο ΕΣΧΑΣΕ της συγκεκριμένης επένδυσης. Πάντως στην ανάρτησή του ο κ. Κουκάς επισημαίνει ότι «ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε νέα επένδυση στο νησί η οποία πέρα από ηθικά σωστή είναι τελικά και νομικά επιβεβλημένη».
Το ΣτΕ συνεχίζει να «παγώνει» επενδύσεις στα νησιά
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, πάντως, συνεχίζει να γνωμοδοτεί αρνητικά σχετικά με τα μεγάλα Project σε δημοφιλή τουριστικά νησιά όπως η Πάρος και η Σαντορίνη. Πρόσφατα με σχετική απόφασή του ακύρωσε όλες τις επεκτάσεις που προέβλεπε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Πάρου το οποίο είχε εγκριθεί εδώ και μια δεκαετία. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΣτΕ εξέτασε μελέτες που εκπονήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 2000 στο πλαίσιο του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, από τις οποίες προκύπτει ραγδαία άνοδος του τουρισμού και της εξοχικής κατοικίας στο νησί της Πάρου όπου πολλοί οικισμοί επεκτάθηκαν πέραν των πραγματικών ορίων τους.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί πάνω από 30 «άτυποι» οικισμοί με βάση τις διατάξεις περί εκτός σχεδίου δόμησης. Σειρά στο "κόψιμο" νέων επενδύσεων που θα επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον θα πάρει και η Σαντορίνη η οποία τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε στο "νησί των ξενοδοχείων".
Ολική αναστολή οικοδομικών αδειών σε Μύκονο και Σαντορίνη
Εν τω μεταξύ την ολική αναστολή των οικοδομικών εργασιών, της έκδοσης οικοδομικών αδειών και του παγώματος πράξεων εφαρμογής σε περιοχές που έχει ανακοινωθεί η κατάρτιση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός ΥΠΕΝ κ. Ταγαράς, την περασμένη βδομάδα. Από το Υπουργείο έχουν προκηρυχθεί μέχρι τώρα πέντε Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για τις περιοχές:
Δήμου Μινώα Πεδιάδας
Δήμου Θήρας
Δήμου Μυκόνου
Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Δήμου Πύργου και Δήμου Ήλιδας)
Δήμου Κορινθίων & Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας -Αγ. Θεοδώρων
Υπενθυμίζεται οτι στη μισή περίπου Μύκονο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η κτηματογράφηση.