Οι επενδύσεις σε ΑΕΕΑΠ μπορούν να "νικήσουν" τον αυξημένο πληθωρισμό
Οι επενδύσεις σε ΑΕΕΑΠ μπορούν να "νικήσουν" τον αυξημένο πληθωρισμό

Οι επενδύσεις σε ΑΕΕΑΠ μπορούν να "νικήσουν" τον αυξημένο πληθωρισμό

Η ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού απασχολεί μεγάλη μερίδα επενδυτών.
Ειρήνη Θεοφανίδου
24.03.2022

Για τους συνταξιούχους που αναζητούν εισόδημα από επενδύσεις και προστασία από τον πληθωρισμό, μια λύση μπορεί να είναι οι επενδύσεις σε ΑΕΕΑΠ λένε οι οικονομολόγοι.

Οι ΑΕΕΑΠ, αν και έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ορισμένες άλλες επενδύσεις που παράγουν εισόδημα όπως τα ομόλογα του Δημοσίου  καταβάλλουν μερίσματα και μπορούν να έχουν ισχυρές επιδόσεις σε πληθωριστικό περιβάλλον.

«Γενικά, οι ΑΕΕΑΠ τείνουν να τα πάνε καλά σε περιόδους πληθωρισμού, μόνο και μόνο λόγω της ικανότητάς τους να αυξάνουν τα ενοίκια και στη συνέχεια να μεταφέρουν αυτό το εισόδημα στους [μετόχους]», υπογραμμίζει στο CNBC ο πιστοποιημένος οικονομικός σύμβουλος Marco Rimassa, πρόεδρος της CFE Financial στο Katy του Τέξας.

Η ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού απασχολεί μεγάλη μερίδα επενδυτών στον κόσμο καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή -ο οποίος μετρά το κόστος ενός μέσου καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών- αυξήθηκε κατά 6,8% τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αυτό σηματοδοτεί τον ταχύτερο ρυθμό πληθωρισμού από το 1982. Περίπου 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύονται σε Αμερικανικές REITs σύμφωνα με την Morningstar Direct.

Λόγω της νομικής τους δομής, οι εταιρείς που επενδύουν σε ακίνητα υποχρεούνται να καταβάλλουν το 90% του φορολογητέου εισοδήματός τους στους μετόχους με τη μορφή μερισμάτων. Αυτές οι πληρωμές γίνονται συνήθως ανά τρίμηνο ή μηνιαία, είπε ο Rimassa. Η μέση μερισματική απόδοση στις εν λόγω εισηγμένες είναι κοντά στο 3%, σύμφωνα με στοιχεία Οκτωβρίου από τον βιομηχανικό όμιλο NAREIT. Αυτό συγκρίνεται με την απόδοση 1,42% του 10ετούς ομολόγου του δημοσίου.

REITS total returns.jpg

Μέχρι στιγμής εφέτος, ο δείκτης Morningstar U.S. REIT έχει χαρίσει αποδόσεις της τάξης του 33,3%. Αυτό συγκρίνεται με ένα κέρδος 27,2% στον δείκτη S&P 500 από την αρχή του έτους έως σήμερα. Ωστόσο, δεν αποδίδουν όλες οι εταιρείες το ίδιο, ανεξάρτητα από το τι κάνει ο πληθωρισμός.

«Εξαρτάται με την επιχείρηση», δήλωσε ο Kevin Brown, αναλυτής της Morningstar. «Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τομείς και λειτουργούν με βάση τις δικές τους θεμελιώδεις αρχές». Για παράδειγμα, αυτό που οδηγεί την επιτυχία ενός ξενοδοχείου είναι διαφορετικό από τους παράγοντες, για παράδειγμα, ενός ακινήτου που στεγάζει ηλικιωμένους ή ενός βιομηχανικού ακινήτου. «Δεν μπορείτε να σκεφτείτε ότι μια εταιρεία ακινήτων είναι παρόμοια με όλες τις άλλες», είπε ο Μπράουν.

Ωστόσο, λένε οι αναλυτές επειδή τα ενοίκια και οι αξίες των ακινήτων τείνουν να αυξάνονται όταν αυξάνονται οι τιμές, οι ΑΕΕΑΠ των οποίων τα ακίνητα μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν αυτή την αύξηση μπορούν να παρέχουν αντιστάθμιση πληθωρισμού.