Οι μεγάλες προκλήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου
Οι μεγάλες προκλήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου

Οι μεγάλες προκλήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και ο αθέμιτος ανταγωνισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
RE+D magazine
28.11.2022

Εξόχως θετικός περιγράφηκε ο απολογισμός της τρέχουσας τουριστικής χρονιάς για την Ελλάδα από τους επικεφαλής του τουριστικού κλάδου στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό χώρο του Metropolitan Expo, στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης Xenia..

Ο Πρόεδρος των ξενοδόχων Αλέξανδρος Βασιλικός στάθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί ο κλάδος όπως η αύξηση του ενεργειακού κόστους (το ρεύμα αυξήθηκε κατά 100%), η αύξηση των προμηθειών κατά 40%, αλλά και η έλλειψη του προσωπικού, που πρβλέπεται επιδείνωση του προβλήματος, αν δεν ληφθούν μέτρα. 

Μάλιστα οι ελλείψεις σε προσωπικό υπολογίζονται πλέον σε 61.000 όταν η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για ελλείψεις 50.000 ατόμων. 

Την ίδια στιγμή, τα ανοιχτά μέτωπα για τον ξενοδοχειακό κλάδο έχουν να κάνουν με την ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, την ρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και την λειτουργία των 12μηνων ξενοδοχείων, που η βιωσιμότητα τους απειλείται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, είπε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος εστίασε στην επιτυχημένη τουριστική χρονιά, αναφέροντας ότι παρά την μικρή υστέρηση των εσόδων σε σχέση με το 2019,  έφερε 18 δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα στην ελληνική οικονομία, 4 δισ. ευρώ επιπλέον από το στόχο του προϋπολογισμού για φέτος. "Επιπλέον 4 δισ. ευρώ που ήταν χρήσιμα για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας", σημείωσε ο κ. Ρέτσος. 

Αναφερόμενος στην επόμενη χρονιά ο κ. Ρέτσος επεσήμανε ότι ο τουριστικός κλάδος την ατενίζει με αισιοδοξία, απόρροια και του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι το 5ο Brand παγκοσμίως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα. Μάλιστα υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη τριάδα στις κύριες αγορές της, αναφορικά με τις χώρες που επιθυμούν οι ευρωπαίοι να κάνουν διακοπές, όταν στο παρελθόν βρισκόμασταν στις θέσεις από 5 εως 10, είπε ο κ. Ρέτσος. 

Στο μεταξύ και ο κ. Ρέτσος, ως ένα απο τα μεγάλα προβλήματα που απασχολεί τον κλάδο ανάφερε τον αθέμιτο ανταγωνισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μάλιστα εκτίμησε ότι η συγκυρία είναι θετική για ρύθμιση της εν λόγω αγοράς.