Οι προκλήσεις της αγοράς ακινήτων για τους θεσμικούς επενδυτές
Οι προκλήσεις της αγοράς ακινήτων για τους θεσμικούς επενδυτές

Οι προκλήσεις της αγοράς ακινήτων για τους θεσμικούς επενδυτές

Τι συζήτησαν περίπου 70 εκπρόσωποι θεσμικών επενδυτών στην φετινή έκθεση MIPIM RE-Invest που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στις Κάννες
Ειρήνη Θεοφανίδου
16.03.2022

Η φετινή έκθεση MIPIM RE-Invest που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στις Κάννες συγκέντρωσε περίπου 70 εκπροσώπους θεσμικών επενδυτών για να συζητήσουν τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος των ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των αποτιμήσεων, της «πράσινης» πολιτικής σχετικά με τις εκπομπές Co2 και την ανάγκη για νέα ταλέντα.

Ήταν η πρώτη φορά που θεσμικοί επενδυτές όπως κρατικά και συνταξιοδοτικά ταμεία βρέθηκαν στη Νότια Γαλλία ύστερα από τρία χρόνια. Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε ζωντανά κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας της έκθεσης, το 55% των εκπροσώπων ανέφερε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν το πιο ουσιαστικό θέμα ESG για τις εταιρίες τους, ενώ περίπου το 80% απάντησε «όχι» όταν ρωτήθηκε: «Έχουμε την απόδοση που θα θέλαμε σήμερα με την κατανομή της ακίνητης περιουσίας μας;"

Μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που συντόνισε ο Ciaran Carvalho, επικεφαλής του τμήματος ακίνητης περιουσίας της CMS, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξει μόνιμη στροφή στην εργασία από το σπίτι ούτε πλήρης επιστροφή στις πρακτικές εργασίας πριν από την πανδημία – αλλά μάλλον ένας συνδυασμός, που θα στρέφεται προς τους ανθρώπους που επιστρέφουν στο γραφείο. Ο Carvalho είπε ότι η εμπειρία της μετακίνησης θα ήταν σημαντικός παράγοντας για την πρόθεση των ανθρώπων να επιστρέψουν στο γραφείο και αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την εισαγωγή μέτρων όπως πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας.

Το "χάσμα" των αποτιμήσεων

Ο Andy Pyle, επικεφαλής ακινήτων για την KPMG στο Ηνωμένο Βασίλειο συντόνισε μια συζήτηση που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το «χάσμα των αποτιμήσεων» μεταξύ των πιο βιώσιμων κτιρίων θα αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το χάσμα αυτό που συνεχώς διευρύνεται θα μπορούσε εν μέρει να αποδοθεί στις κυβερνητικές ρυθμίσεις, καθώς και στη ζήτηση και τη χρηματοδότηση που όλα αποτελούν προκλήσεις για τους επενδυτές.

Σε άλλο πάνελ που συντόνισε ο Neil Slater, επικεφαλής του Abrdn, τα στελέχη της αγοράς επεσήμαναν την ανάγκη για συνεργασίες ιδιωτικού-δημόσιου τομέα για να βοηθήσουν στην επίλυση ορισμένων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος. Το πάνελ το οποίο συζήτησε το θέμα «Επενδύοντας στο μέλλον ή χτίζοντας σε έναν φλεγόμενο πλανήτη», τόνισε την ανάγκη για νέα ταλέντα και σαφείς κατευθυντήριες γραμμές του κλάδου που θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση αυτής της μετάβασης.

Η ανάγκη για δεδομένα αναφέρθηκε επίσης κατά τη διάρκεια μιας άλλης συζήτησης για το "net zero" που συντονίστηκε από τον Herman Jan Faber, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πελατών και κεφαλαίων στη Redevco. Ο Faber είπε ότι η συλλογή δεδομένων απαιτείται για την υποστήριξη μιας ομοιόμορφης προσέγγισης σε βασικούς δείκτες απόδοσης, ώστε όλοι να μπορούν να εργάζονται από την ίδια γραμμή βάσης. 

 Ο John O'Driscoll, παγκόσμιος CIO και επικεφαλής επενδύσεων, ακίνητων περιουσιακών στοιχείων στην AXA IM Alts, συντόνισε μια συζήτηση σε πάνελ σχετικά με την αναπτυσσόμενη αγορά ακινήτων για την επιστήμη της ζωής. Το πάνελ εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την άνοδο του "life-science washing" – επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται λανθασμένα ως επενδύσεις σε ακίνητα που αφορούν την επιστήμη της ζωής που είναι απλώς παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία γραφείου που "μετονομάζονται".

Ο Mahdi Mokrane, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και έρευνας στην Patrizia, συντόνισε συζήτηση για έξυπνες, βιώσιμες και προσιτές πόλεις. Σύμφωνα με τον Mokrane, βασική προτεραιότητα ήταν η απαλλαγή από το αποτύπωμα CO2. Ωστόσο, οι απόψεις των συμμετεχόντων διέφεραν ως προς το αν θα πρέπει να επικεντρωθούν σε νέα ή υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία.