Οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία αυξάνονται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα
Οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία αυξάνονται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα

Οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία αυξάνονται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα

Η τιμή για το μέσο σπίτι κοστίζει σήμερα 291.029 £, από 287.244 £ προηγουμένως.
Ειρήνη Θεοφανίδου
07.02.2024

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν τον Ιανουάριο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία Halifax.

Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,3% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο ύστερα από άνοδο 1,1% τον Δεκέμβριο του 2023.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 2,5% μετά από "άλμα" 1,8% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό σηματοδότησε την υψηλότερη ετήσια ανάπτυξη από τον Ιανουάριο του 2023.

Η τιμή για το μέσο σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο κοστίζει σήμερα 291.029 £, από 287.244 £ προηγουμένως.

Ο Kim Kinnaird, διευθυντής της Halifax Mortgages, δήλωσε: "Η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός, παράλληλα με την εξασθένιση των πληθωριστικών πιέσεων και την ανθεκτική αγορά εργασίας συνέβαλε στην αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα θετικό ξεκίνημα στην αγορά κατοικίας του 2024. Ωστόσο, ενώ η στεγαστική δραστηριότητα έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, τα επιτόκια παραμένουν υψηλά σε σύγκριση με τα ιστορικά χαμηλά που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια και η ζήτηση συνεχίζει να υπερβαίνει την προσφορά".

Μελλοντικά οι ειδικοί της αγοράς στέκονται στο θέμα της "προσιτότητας" όσον αφορά στη στέγαση τονίζοντας ότι "δεν θα πρέπει να αποκλειστούν περαιτέρω μέτριες πτώσεις και μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ευρύτερης αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον".