"Παγώνει" η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Φινλανδία
"Παγώνει" η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Φινλανδία

"Παγώνει" η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Φινλανδία

Η φινλανδική κοινοπραξία Fennovoima ανακοίνωσε ότι διέκοψε το συμβόλαιο της με τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom.
Ειρήνη Θεοφανίδου
03.05.2022

Η φινλανδική ενεργειακή κοινοπραξία εταιρειών Fennovoima τερμάτισε τη σύμβασή της με τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη δυτική ακτή της Φινλανδίας

Η εταιρεία ανέφερε σημαντικές καθυστερήσεις και την «αδυναμία της Rosatom να παραδώσει το έργο» και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει περαιτέρω τους κινδύνους του έργου.

Ο πυρηνικός σταθμός Χανχικίβι ανατέθηκε στην Fennovoima, μία κοινοπραξία φινλανδικών και ρωσικών συμφερόντων. Συγκεκριμένα, η Fennovoima, υπέγραψε σύμβαση "με το κλειδί στο χέρι" με τη θυγατρική Rosatom RAOS Project το 2013.

Στην κοινοπραξία αυτή, η συμμετοχή της Φινλανδίας συμπεριελάμβανε τις εταιρίες, Outokumpu, Fortum και SSAB με το 2/3 του μετοχικού πακέτου, ενώ η θυγατρική της Rosatom RAOS Voima είχε στον έλεγχό της το υπόλοιπο.

Σε δήλωση του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fennovoima, Joachim Specht, δήλωσε ότι η καταγγελία της σύμβασης θα έχει «σημαντικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους» για τη Fennovoima, τις εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας και την περιοχή Pyhäjoki. Μπορεί επίσης να προκαλέσει, όπως είπε, δαπανηρές, περίπλοκες αγωγές.

Το εργοστάσιο Hanhikivi 1 στο Pyhäjoki, στη Βόρεια Ostrobothnia, επρόκειτο να ήταν ο τρίτος πυρηνικός σταθμός της Φινλανδίας και ο πρώτος εντελώς νέος από τη δεκαετία του 1970.