Πάνω από $5000 το μέσο μηνιαίο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν
Πάνω από $5000 το μέσο μηνιαίο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν

Πάνω από $5000 το μέσο μηνιαίο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν

Η συνεχιζόμενη πίεση στις τιμές των ενοικίων στο Μανχάταν θα μπορούσε να προσθέσει υψηλότερο πληθωρισμό τους επόμενους μήνες και να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια.
Ειρήνη Θεοφανίδου
14.07.2022

Το μέσο μηνιαίο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 5.000 δολάρια και οι μεσίτες λένε ότι η ζήτηση και οι τιμές οδεύουν ακόμη υψηλότερα το φθινόπωρο.

Το μέσο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα τον Ιούνιο ήταν $5.058, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με μια έκθεση των Miller Samuel και Douglas Elliman. Οι μέσες τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 29% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το μεσαίο ενοίκιο αυξήθηκε κατά 25% στα $4.050 το μήνα.

Οι αυξήσεις θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους ενοικιαστές εν μέσω ευρύτερων πληθωριστικών πιέσεων. Τα ενοίκια αποτελούν βασικό στοιχείο του κυβερνητικού δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος αυξήθηκε κατά 9,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Ιούνιο, και η Νέα Υόρκη είναι η μεγαλύτερη αγορά ενοικίων της χώρας.

Η συνεχιζόμενη πίεση στις τιμές των ενοικίων στο Μανχάταν θα μπορούσε να προσθέσει υψηλότερο πληθωρισμό τους επόμενους μήνες και να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τις τιμές. 

«Δεν υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης, τουλάχιστον όχι ακόμη», δήλωσε ο Jonathan Miller, Διευθύνων Σύμβουλος της Miller Samuel.

Οι μεσίτες λένε ότι τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων και οι φόβοι για ύφεση στον τομέα των κατοικιών οδηγούν περισσότερους πιθανούς αγοραστές στην αγορά ενοικίων. Ταυτόχρονα, η προσφορά διαθέσιμων προς ενοικίαση διαμερισμάτων στο Μανχάταν, η οποία εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βρίσκεται πλέον κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Το ποσοστό κενών διαμερισμάτων στα τέλη Ιουνίου ήταν μόλις 1,9%, με περίπου 6.400 διαθέσιμα διαμερίσματα — μείωση 46% από πέρυσι. 

Οι μεσίτες λένε ότι πολλές οικογένειες και ενοικιαστές που έφυγαν από την πόλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιστρέφουν τώρα ενώ και οι νεότεροι ενοικιαστές βρίσκουν πιο προσιτή λύση την αγορά ενοικίων. Οι Millennials, ακόμη και ορισμένα μέλη της ηλικιακής ομάδας Gen Z, έρχονται στην πόλη μετά το κολέγιο ή εργάζονται εξ αποστάσεως για να επωφεληθούν από την κουλτούρα και τη νυχτερινή ζωή της πόλης. «Στο τέλος της ημέρας, θέλουν να είναι στη Νέα Υόρκη», είπε η Valirjana Gashi, μεσίτης της Serhant. «Ακόμη και μερικές από τις οικογένειες που πήγαν στο Μαϊάμι βλέπουμε ότι επιστρέφουν».