Πάνω από το 60% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο
Πάνω από το 60% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο

Πάνω από το 60% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο

Ο ετήσιος πληθωρισμός 61,5% τον περασμένο μήνα ήταν το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε εφέτος.
RE+D magazine
04.10.2023

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Τουρκία επιταχύνθηκε από 58,9% τον Αύγουστο σε 61,5% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TÜİK).

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 4,75% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Αύγουστο, λιγότερο από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για άνοδο 5% σε μηνιαία βάση. Η μηνιαία αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε από 9,09% τον Αύγουστο.

Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,8% τον περασμένο μήνα, ανεβάζοντας την ετήσια αύξηση για αυτό το στοιχείο στο 20,2%, ενώ το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε κατά 3,3% σε μηνιαία βάση και 75,1% σε ετήσια βάση.

Οι μηνιαίες και οι ετήσιες αυξήσεις στις τιμές των αλκοολούχων ποτών και των προϊόντων καπνού ήταν 10% και 67,2% αντίστοιχα.

«Τον Σεπτέμβριο, τα είδη ένδυσης και υπόδησης κατά 2,59% παρουσίασαν τη χαμηλότερη μηνιαία αύξηση, ενώ η εκπαίδευση με 30,27% κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση», δήλωσε η TÜİK. Τα έξοδα μεταφοράς αυξήθηκαν κατά 4,4% σε μηνιαία βάση.

Ο ετήσιος πληθωρισμός 61,5% τον Σεπτέμβριο ήταν το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε εφέτος. Ο πληθωρισμός άρχισε να μειώνεται αφού έφτασε στο 85,5% τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 38,2% τον Ιούνιο, αλλά αυξήθηκε και πάλι σταδιακά τους επόμενους μήνες.