Πέρασε από την διυπουργική το data center της Microsoft και το Φράγμα Αμαρίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής
Πέρασε από την διυπουργική το data center της Microsoft και το Φράγμα Αμαρίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Πέρασε από την διυπουργική το data center της Microsoft και το Φράγμα Αμαρίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Οι στρατηγικές αυτές επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν 410 νέες θέσεις εργασίας.
RE+D magazine
18.04.2022

Δύο νέες Στρατηγικές Επενδύσεις άνω του 1,2 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν πρόσφατα από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Πρόκειται για την επένδυση «Investment in Data Centers in Greece» της Microsoft Hellas και την επένδυση «Υβριδικό Έργο Φράγματος Ποταμών (Αμαρίου)» της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι στρατηγικές αυτές επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν συνολικά 410 νέες θέσεις εργασίας.

Αναλυτικότερα:

1. Data Centers - Microsoft

H επενδυτική πρόταση αφορά στη δημιουργία Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων αποτελούμενου από τρία Κέντρα Δεδομένων (Data Centers), σε δύο περιοχές εγκατάστασης εντός νομού Αττικής. Φορέας υλοποίησης της επένδυσης είναι η εταιρεία Microsoft Operations Hellas, της οποίας απώτερος τελικός μέτοχος είναι η Microsoft Corporation, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού/τεχνολογίας παγκοσμίως.

Όπως είχε αναφέρει μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας για τη δημιουργία τους η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά των τριών οικοπέδων στις περιοχές Σπατών, Κορωπίου και Μαρκοπούλου.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης προϋπολογισμού άνω των 976 εκατομμυρίων ευρώ υπερβαίνει το όριο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων (75εκ. Ευρώ) που θέτει το νομικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων ενώ θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα δεκαετίας. 

Η Microsoft σχεδιάζει να καλύψει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας με αγορές ενέργειας μηδενικού άνθρακα, να προβεί στη ψύξη των συστημάτων με αέρα αντί νερού και να προβεί στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του 90% των μηχανημάτων και εξαρτημάτων που αντικαθίστανται.

Το επενδυτικό σχέδιο αναμένεται να συμβάλλει στην απασχόληση, στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνολογίας, στην ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο καθώς και τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την προσέλκυση και άλλων έργων παρόμοιας υποδομής. 

2. Υβριδικό Έργο Φράγματος Ποταμών (Αμαρίου) - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

H επενδυτική πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού, ο οποίος αξιοποιεί στο μέγιστο την αιολική παραγωγή 26 ανεμογεννητριών (μονάδες ΑΠΕ) καθώς τη συνδυάζει με σχήμα ελεγχόμενης λειτουργίας. Ο συνδυασμός υδροηλεκτρικής και αιολικής παραγωγής δημιουργεί αυξημένες δυνατότητες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας και θα συμβάλει στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Η επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 110 νέες θέσεις εργασίας.