Πολύ πρόσφατα που έχει αναπτυχθεί η αγορά ομολόγων στη χώρα έχουν δανειστεί αρκετά ποσά (λίγες οι εκδόσεις τρεις ή τέσσερις) αλλά τα δάνεια αυτά είναι περίπου 4 δισ. Αρα έχει δουλέψει αυτό το προϊόν στη χώρα.
"Να θυμίσω ότι τα επιτόκια ήταν κάτω του 3%, αλλά φυσικά οι τιμές αυτές των ομολόγων διαπραγματεύονται αρκετά χαμηλότερα γύρω στο 5%-6%. Ηταν πολύ καλή ευκαιρία για τις εταιρείες αυτές" σχολίασε ο κ. Κονταρούδης.
Οπως είπε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι εισηγμένες εταιρίες σε μια ρυθμιζόμενη αγορά όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών που εποπτεύει η ΕΚ είναι εταιρίες που προσπαθούν και θέλουν πραγματικά να αναπτυχθούν.
"Οι εταιρίες θέλουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. Εκτός από αυτό επιτυγχάνουν την ίδια στιγμή μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και διαφάνεια για τους μετόχους τους όχι μόνο λόγω των οικονομικών καταστάσεων που είναι υποχρέωση των εισηγμένων να δημοσιεύουν, αλλά και ως προς το θέμα της αξίας της εταιρείας αφού διαπραγματεύονται συνέχεια σε μια ρυθμιζόμενη αγορά. Είναι πιο εύκολη και η προσέγγιση επενδυτών ιδιωτών ή θεσμικών" είπε ο ίδιος.
Οι ΑΕΕΑΠ στο... ταμπλό
Σύμφωνα με τον κο. Κονταρούδη παρά τα φορολογικά πλεονεκτήματα για τις ΑΕΕΑΠ (δεν φορολογούνται για κέρδη από την πώληση ακινήτων, ούτε υπόκεινται σε φόρο μεταβίβασης) η νομοθεσία είναι παλιά από το 1999 και αν και υπάρχουν κατά καιρούς μικρές τροποποιήσεις το θεσμικό πλαίσιο επιδέχεται βελτιώσεις. Αυτή τη στιγμή, τόνισε ο ίδιος, υπάρχουν 9 ΑΕΕΑΠ με τις 6 να είναι εισηγμένες ενώ τρεις οδεύουν προς το χρηματιστηριακό ταμπλό το επόμενο διάστημα.
Οι επενδύσεις σε Ακίνητη Περιουσία από το 2019 έως το 2021 σε νέα κεφάλαια ήταν κατά 85% "πράσινες". Άλλωστε τα κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance) και οι βιώσιμες αναπτύξεις βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής χρηστών και επενδυτών, ενώ αποτελούν πλέον εργαλείο στρατηγικής για την προσέλκυση επενδύσεων, πελατών και προσωπικού. "Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθεί συνεχώς να ενημερώνει και να ενημερώνεται για όλο αυτό το οικοσύστημα" σημείωσε ο ίδιος.