Πέθανε ο "άρχοντας της Κηφισίας" Μπάμπης Βωβός
Πέθανε ο "άρχοντας της Κηφισίας" Μπάμπης Βωβός

Πέθανε ο "άρχοντας της Κηφισίας" Μπάμπης Βωβός

Share Copy Link
RE+D magazine
22.07.2024

Σε ηλικία 91 ετών πέθανε το περασμένο Σάββατο 13 Ιουλίου ο γνωστός επιχειρηματίας και "βασιλιάς" του κατασκευαστικού κλάδου Μπάμπης Βωβός.

Ο ισχυρός άντρας ίδρυσε το 1974 την εταιρεία με την επωνυμία «Μπάμπης Βωβός Ελληνική Τουριστική Α.Ε.», η οποία τον Αύγουστο του 1999 μετονομάσθηκε σε «Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική Α.Ε.».

Μέσα σε τρεις δεκαετίες ο μηχανικός από τα Φιλιατρά, είχε δημιουργήσει τον ισχυρότερο όμιλο κλάδο των ακινήτων και συγκεκριμένα των γραφείων στην Ελλάδα.

Τα κτίρια που έχει κατασκευάσει και αξιοποιήσει η εταιρία στη διάρκεια των 32 χρόνων δραστηριοποίησής της στο χώρο των αστικών ακινήτων ξεπερνούν τα 30 συνολικής επιφανείας πάνω  από 500.000 τ.μ.και σ' αυτά περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο γνωστά, φημισμένα και σύγχρονα κτίρια της Αθήνας, όπως τα ATRINA, AGORA, POLIS, DELFI CORNER, ATRIUM, MONUMENTAL PLAZA κλπ.

Η εταιρεία συμμετείχε σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης ακινήτων και της επένδυσης σε αυτά, από την αγορά της έκτασης και την κατασκευή του κτιρίου έως τη μίσθωση και την πώληση ή τη διακράτηση του κατασκευασμένου κτιρίου. 

«Real estate σημαίνει να μπορείς να προβλέψεις να διαλέξεις να αξιοποιήσεις, έτσι ώστε να μην αποτύχεις» είχε πει σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό RED τον Νοέμβριο του 2000 εν όψει της εισαγωγής της εταιρείας του στο ΧΑ 

Το διάστημα 1977-1978 κατασκευάζει τον πύργο «Atrina», το γυάλινο πύργο με 18 ορόφους (ένα από τα ψηλότερα κτίρια στην Αθήνα) στην Κηφισίας σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γιάννη Βικέλα 

«Θαυμάζω τα κτιριακά δημιουργήματα των προηγμένων χωρών. Νοιώθω δέος όταν βρίσκομαι στις μεγάλες πόλεις της Αμερικής (Σικάγο , Ν. Υόρκη). Νοιώθω σαν προσκυνητής κάτω από τους δίδυμους ουρανοξύστες της Ν Υόρκης. Πιστεύω όμως ακράδαντα, ότι είναι παρακινδυνευμένο να μεταφέρεται ξένο μοντέλο για να το επιβάλουμε στην χώρα μας". είχε σχολιάσει τότε.

Η Εταιρεία ήταν γνωστή για τις υπηρεσίες «με το κλειδί στο χέρι» (turnkey), με τρέχοντες χρόνους αποπεράτωσης που άγγιζαν τους 18 μήνες, ενώ λειτουργούσε και ως διαχειριστής των εγκαταστάσεων για όλα τα ακίνητα στα οποία διατηρούσε ιδιοκτησίες, ή στα οποία είχε υπογράψει συμβάσεις πώλησης και επανεκμίσθωσης.

Προς τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας και με τον γιο του Αρη Βωβό να αναλαμβάνει το "τιμόνι" της εταιρείας υπήρξε στροφή και προς νέες κατηγορίες ακινήτων, όπως τα εμπορικά κέντρα και τα τουριστικά ακίνητα, ωστόσο, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα "πάγωσε" τα επενδυτικά σχέδια και οδήγησε σε πτώχευση. 

Ειδικότερα, το 2009, όταν η Ελλάδα ξεκίνησε να έχει τα "μαύρα σύννεφα" της οικονομικής κρίσης η εταιρεία είχε στα σκαριά το μεγαλεπήβολο project του Βοτανικού, που τελικά οδήγησε σε συνδυασμό με τον υπέρογκο δανεισμό της το 2012 σε αίτηση πτώχευσης. Τα επόμενα χρόνια πολλά ακίνητα της εταιρείας κατέληξαν στο... σφυρί ενώ το σχέδιο εξυγίανσης δεν κατόρθωσε να ολοκληρωθεί.