Ποια εξοχικά επιλέγουν στην Ελλάδα οι ομογενείς
Ποια εξοχικά επιλέγουν στην Ελλάδα οι ομογενείς

Ποια εξοχικά επιλέγουν στην Ελλάδα οι ομογενείς

Από Γερμανία και Καναδά οι περισσότεροι αγοραστές με τους Ελληνοαμερικανούς στην τρίτη θέση.
Ειρήνη Θεοφανίδου
04.10.2023

Πάνω από 1 στους 10 αγοραστές εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα (ποσοστό 12,35%) την εφετινή χρονιά ήταν Ελληνας ομογενής.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει στην ιστοσελίδα της η εταιρεία Elxis (*) οι Έλληνες ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς, κυρίως από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γερμανία, επιστρέφουν δυναμικά στην πατρίδα τους και θέλουν να αγοράσουν σπίτι για να επισκέπτονται πιο συχνά την χώρα μας. Μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτήν την αυξημένη ζήτηση, ειδικά κατά την εφετινή χρονιά, είναι το γεγονός ότι η ελληνική αγορά ακινήτων βρίσκεται σε κατάσταση ταχείας ανάκαμψης στις τιμές. Ταυτόχρονα, οι αγοραστές μπορούν να βρουν ακίνητα υψηλής ποιότητας που έχουν ανταγωνιστικές τιμές, ειδικά σε σύγκριση με τις χώρες όπου αυτοί οι άνθρωποι ζουν μόνιμα.

Από πού είναι οι περισσότεροι αγοραστές κατοικιών;

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Γαβριηλίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Elxis, «με βάση τα στοιχεία μας, το 20,5% των ομογενών που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα προέρχονται από τη Γερμανία, ένα επιπλέον 20,5% είναι από τον Καναδά, ενώ οι ομογενείς των ΗΠΑ είναι υπεύθυνοι για το 17,5% των εξαγορών. Εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα αγοράζουν επίσης ομογενείς που ζουν μόνιμα στην Ολλανδία (11%), στη Γαλλία (6,8%) και στην Ελβετία (5,4%). Οι ομογενείς ενδιαφέρονται κυρίως για ακίνητα στην Κρήτη, τη Χαλκιδική και το Ιόνιο Πέλαγος».

Ακίνητα εκτός σχεδίου

Μάλιστα, πάνω από το 75% των Ελλήνων ομογενών προτιμούν να αγοράζουν νεόδμητα σπίτια εκτός σχεδίου. Θέλουν να χρησιμοποιούν το σπίτι για τις διακοπές τους, αλλά και να εκμισθώνουν, κυρίως ως βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. «Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν ένα έργο μας στη δημοφιλή πρώτη χερσόνησο της Χαλκιδικής. Το έργο είχε υπόσκαφα σπίτια, το 35% των οποίων αγοράστηκαν από ομογενείς. Σε ένα άλλο έργο μας στην Κρήτη, το 27% των αγοραστών του ήταν ομογενείς» αναφέρει ο κ. Γαβριηλίδης.

Ανεβάζουν «στροφές» οι Αμερικανοί

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της για την ευρωπαϊκή αγορά βραχυπρόθεσμων ενοικίων, η AirDNA ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2023 χαρακτηρίστηκε από την πλήρη επιστροφή των Αμερικανών τουριστών σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι επισκέπτες των ΗΠΑ ήρθαν στην Ευρώπη σε τέτοια κλίμακα μετά την πανδημία του Covid-19. Μέχρι τώρα, προτιμούσαν κυρίως προορισμούς στην αμερικανική ήπειρο ή αποκλειστικά εντός των συνόρων των ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή έχει αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις. Ως αποτέλεσμα, το 17% των επισκεπτών της Ελλάδας προέρχονταν από τις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το AirDNA, αυτό ήταν το πέμπτο καλύτερο αποτέλεσμα στην Ευρώπη. Ένα μέρος αυτών των επισκεπτών ήταν Έλληνες ομογενείς δεύτερης ή και τρίτης γενιάς που τελικά βρήκαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την πατρίδα τους για πρώτη φορά στη ζωή τους. Αυτό είχε σημαντική επίδραση και στις πωλήσεις εξοχικών κατοικιών, κάτι που συμβαίνει συχνά στη δευτερογενή αγορά κατοικίας. Οι άνθρωποι που επισκέπτονται μια όμορφη τοποθεσία για διακοπές συχνά ερευνούν και την αγορά ακινήτων, ώστε να μπορούν να αγοράσουν το σπίτι των ονείρων τους.

Αύξηση Γερμανών Αγοραστών

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τους αγοραστές από τη Γερμανία, οι οποίοι αποτελούν επίσης μέρος μιας μεγάλης «δεξαμενής» στην αγορά εξοχικών κατοικιών της Ελλάδας. Τα στοιχεία της Elxis από το 2022 είχαν δείξει «έκρηξη» στους αγοραστές εξοχικών κατοικιών από τη Γερμανία, με άνοδο 300% σε σύγκριση με το 2021. Οι ομογενείς έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή, οι οποίοι επέστρεφαν στην Ελλάδα αναζητώντας ένα ακίνητο για να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

(*) Η Elxis είναι πάροχος ακινήτων και νομικών υπηρεσιών στην ελληνική αγορά. Με γραφεία στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και την Ουτρέχτη στην Ολλανδία και μια ομάδα επαγγελματιών ακινήτων υψηλής εξειδίκευσης έχει ιστορικό πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση επενδύσεων σε ακίνητα κατοικιών.