Που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εφέτος το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι
Που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εφέτος το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι

Που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εφέτος το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι

Η Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για διακοπές την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Ειρήνη Θεοφανίδου
18.04.2023

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες σχεδιάζουν από νωρίς τις διακοπές τους για την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία περίπου το 40% θα ταξιδέψει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, ενώ μόνο το 23% αναμένει να ταξιδέψει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση 9% σε ετήσια βάση. Τον Απρίλιο και τον Μάιο, σχεδόν το 30% θα κλείσει ή θα κάνει τουλάχιστον ένα ταξίδι. 

Η επιτροπή ρώτησε 6.000 Ευρωπαίους τον Μάρτιο που πραγματοποίησαν τουλάχιστον 2 διανυκτερεύσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, το 72% των Ευρωπαίων σχεδιάζει να ταξιδέψει, σημειώνοντας μείωση 5% από έτος σε έτος. Σχεδόν τα 3/4 των Ευρωπαίων ηλικίας άνω των 25 ετών θα ταξιδέψουν αυτήν την περίοδο, ενώ το 61% των ατόμων κάτω των 25 ετών σχεδιάζει να κάνει ένα ταξίδι σε αυτήν την περίοδο.

Οι Ευρωπαίοι είναι "διψασμενοι" για ταξίδι μέσα στους επόμενους έξι μήνες όπως δείχνει η έρευνα εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών λόγω της πανδημίας του Covid τα προηγούμενα χρόνια. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, το 60% θα κάνει αρκετά ταξίδια. Οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες ηγούνται της τάσης με το 34% να σχεδιάζει τουλάχιστον ορισμένα ταξίδια, σημειώνοντας αύξηση 8% σε ετήσια βάση. Οπως δείχνουν τα στοιχεία σχεδόν οι μισοί ταξιδιώτες δεν θα αλλάξουν τον προϋπολογισμό του ταξιδιού τους τους επόμενους έξι μήνες, ενώ περίπου το 20% εκτιμά ότι θα ξοδέψει περισσότερα. Όσοι σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα από 1.500 ευρώ έχουν αυξηθεί κατά 7% σε ετήσια βάση στο 37%.

Οι κορυφαίοι προορισμοί

Μεταξύ των προορισμών στην πρώτη θέση των επιλογών βρίσκεται η Γαλλία σε ποσοστό 8,2%, στη δεύτερη θέση η Ισπανία κατά 7,6% και η Ιταλία κατά 7,4%. Ακολουθεί η Ελλάδα με ποσοστό 5,6%, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Γερμανία με ποσοστό 4,7%. Στις επόμενες θέσεις μεταξύ των προορισμών που επιλέγουν οι Ευρωπαίοι για το επόμενό τους ταξίδι βρίσκονται η Κροατία, η Πορτογαλία, η Αυστρία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.