Ο Αμερικανικός κολοσσός του κλάδου των φαστ φουντ ανακοίνωσε ότι πήρε την απόφαση λόγω της «ανθρωπιστικής κρίσης» και του «απρόβλεπτου περιβάλλοντος λειτουργίας» που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η αλυσίδα άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη Μόσχα το 1990 καθώς η Σοβιετική Ένωση άνοιγε την οικονομία της σε δυτικές φίρμες και η έξοδός της έχει παρόμοιο συμβολικό βάρος.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο η McDonald's έκλεισε προσωρινά τα 850 εστιατόριατης στη χώρα. Οπως είπε η εταιρεία, σύμφωνα με το BBC, επιδιώκει την πώληση όλων των εστιατορίων της στη Ρωσία σε έναν ντόπιο αγοραστή και σκόπευε να ξεκινήσει τη διαδικασία «ξεκαθαρίσματος» των τοποθεσιών, ώστε να μην χρησιμοποιούν πλέον το όνομα, την επωνυμία και το μενού του McDonald's.
Ωστόσο, είπε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί τα εμπορικά της σήματα στη Ρωσία. Η McDonald's είπε ότι η ιδιοκτησία μιας επιχείρησης στη Ρωσία «δεν ήταν πλέον ανεκτή» ή συνεπής με τις αξίες της. Η αλυσίδα, δήλωσε παράλληλα, ότι στις προτεραιότητές της περιλαμβάνεται η επιδίωξη να διασφαλίσει ότι οι 62.000 υπάλληλοί της στη Ρωσία θα συνεχίσουν να αμείβονται μέχρι να ολοκληρωθεί οποιαδήποτε πώληση και ότι θα έχουν «μελλοντική απασχόληση με οποιονδήποτε πιθανό αγοραστή».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της McDonald's, Chris Kempczinski, είπε ότι η ανακοίνωση ήταν "εξαιρετικά δύσκολη", αλλά ήθελε να τηρήσει τις αξίες της.
Η κίνηση έρχεται αφότου η Renault ανακοίνωσε ότι πουλούσε τις δραστηριότητές της στη χώρα. Η γαλλική εταιρεία είπε ότι το μερίδιο 68% της αυτοκινητοβιομηχανίας Avtovaz θα πωληθεί σε ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο, ενώ οι μετοχές της στη Renault Ρωσίας θα διατεθούν στην πόλη της Μόσχας. Η Μόσχα είπε ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία της Renault έχουν πλέον γίνει κρατική ιδιοκτησία - σηματοδοτώντας την πρώτη εθνικοποίηση μιας μεγάλης ξένης επιχείρησης μετά την εισβολή στην Ουκρανία.