Πράσινο φως από την Περιφέρεια Κρήτης για το "Costa Nopia"
Πράσινο φως από την Περιφέρεια Κρήτης για το "Costa Nopia"

Πράσινο φως από την Περιφέρεια Κρήτης για το "Costa Nopia"

Τι περιλαμβάνει το κολοσσιαίο project που θα αναπτυχθεί στη θέση Ραβδούχα της Δημοτικής Ενότητας Κολυμβαρίου στα Χανιά.
RE+D magazine
30.08.2022

Το "πράσινο φως" στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά στο ΕΣΧΑΣΕ του έργου "Costa Nopia" της εταιρείας Cretan Sun and Sea Developments AE άναψε πριν λίγες ημέρες η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Το έργο της«CRETAN SUN AND SEA DEVELOPMENTS A.E συμφερόντων ομίλου Λεπτού θα γίνει στην θέση Ραβδούχα της Δημοτικής Ενότητας Κολυμβαρίου του Δήμου Πλατανιά στην Περιφέρεια Χανίων.

Η ειδική επιτροπή εξέτασε και γνωμοδότησε θετικά, σύμφωνα με τους όρους των εισηγήσεων των ακόλουθων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ):

• Νότια παράκαμψη Ρεθύμνου στο Δήμο Ρεθύμνης, με φορέα έργου τον Ο.Α.Κ. Α.Ε.
• Μονάδα παραγωγής ασφαλτομίγματος της εταιρίας ΑΡΧΩΝ Ε.Π.Ε. στη θέση Κράπη, εκτός ορίων οικισμού Ασκύφου, Δήμου Σφακίων
• Σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας της εταιρίας COSMOTE A.E. με κωδική ονομασία «SAMARIA-X 1402630» που βρίσκεται στη θέση Οροπέδιο Ομαλού, Δήμου Πλατανιά
• Σταθμός βάσης σταθερής ασύρματης τηλεφωνίας του OTE A.E., με κωδική ονομασία «AGIA ROUMELI BTB 0200372», επί εδάφους στην Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη, Δήμου Σφακίων

Η επένδυση

Το επενδυτικό σχέδιο που θα πραγματοποιηθεί σε γεωτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 1.130 στρεμμάτων περιλαμβάνει τη δημιουργία 13 γειτονιών με περίπου 830 κατοικίες, στις οποίες χωροθετούνται και εμπορικά καταστήματα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών.

Επίσης, περιλαμβάνει 2 ξενοδοχειακές μονάδες συνολικής δυναμικότητας 300 δωματίων με 600 κλίνες, ένα πρωτοβάθμιο Ιατρείο και ένα φαρμακείο, ένα μικρό γκολφ 9 οπών και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια εστιατορίων, πολιτιστικές εγκαταστάσεις (π.χ. μουσείο ελιάς ή και άλλων τοπικών προϊόντων), πλατείες, χώρους πρασίνου, δίκτυα πράσινων και παράκτιων διαδρομών, εγκαταστάσεις ερευνητικού, εκπαιδευτικού και επιμορφωτικού κέντρου στον πρωτογενή τομέα και καινοτόμων δράσεων καλλιεργειών.

Προ του παράκτιου μετώπου προβλέπεται η χωροθέτηση καταφυγίου τουριστικών σκαφών, δυναμικότητας έως 100 σκαφών.

Το καταφύγιο τουριστικών σκαφών θα διαμορφωθεί στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας και στον παρακείμενο θαλάσσιο χώρο προ του ακινήτου και συγκεκριμένα στο νότιο άκρο αυτού, όπου η ακτή φέρει μικρή κόλπωση. Συγκοινωνιακά, το εσωτερικό δίκτυο του παραθεριστικού – τουριστικού χωριού, στο σύνολο των 13 γειτονιών του, θα εξυπηρετείται από έναν βασικό οδικό κλάδο κυκλοφορίας οχημάτων, ο οποίος θα εξασφαλίζει την αναγκαία σύνδεση των γειτονιών μεταξύ τους, με τις εισόδους – εξόδους του οικισμού αλλά και με την περιοχή του προβλεπόμενου καταφυγίου τουριστικών σκαφών.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα €300 εκατ