Προειδοποίηση JP Morgan για τις αναδυόμενες αγορές λόγω Country Garden
Προειδοποίηση JP Morgan για τις αναδυόμενες αγορές λόγω Country Garden

Προειδοποίηση JP Morgan για τις αναδυόμενες αγορές λόγω Country Garden

Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι τα ακίνητα στην Κίνα θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% όλου του όγκου αθέτησης πληρωμών το 2023.
Ειρήνη Θεοφανίδου
16.08.2023

Η Αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan αύξησε τις παγκόσμιες προβλέψεις της για την αθέτηση πληρωμών εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης για τις αναδυόμενες αγορές για το 2023 στο 9,7% από 6% προηγουμένως.

Επίσης, αύξησε την πρόβλεψή της για το ποσοστό αθέτησης πληρωμών υψηλής απόδοσης στην Ασία στο 10% από 4,1% — το ποσοστό αυτό μειώνεται σε μόλις 1% , εάν εξαιρεθεί η ακίνητη περιουσία της Κίνας.

Η τράπεζα με σημείωμά της και ημερομηνία 15 Αυγούστου αναφέρει ότι προχωρά στην αναθεώρηση κυρίως λόγω των αυξανόμενων φόβων μετάδοσης της κρίσης στον τομέα των ακινήτων της Κίνας από μια πιθανή χρεοκοπία της Country Garden.

Η JPMorgan αναμένει ότι τα ακίνητα στην Κίνα θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% όλου του όγκου αθέτησης πληρωμών το 2023, ακολουθούμενο από το 35% από ρωσικές εταιρείες και το 12% από της Βραζιλίας.

Η Country Garden, η οποία ήταν μία από τις μεγαλύτρες εταιρίες αξιοποίησης ακινήτων της Κίνας, έχει περιθώριο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου για να πληρώσει δύο ομόλογα που αθέτησε την 7η Αυγούστου. Την περασμένη εβδομάδα, ανέστειλε επίσης τη διαπραγμάτευση σε 11 εγχώρια ομόλογα και εξέδωσε προειδοποίηση ότι αναμένει να σημειώσει ζημίες εξαμήνου σε ετήσια βάση έως και 55 δισ. γουάν ($7,5 δισ.).