Προς αλλαγή η φορολογία της μακροχρόνιας μίσθωσης
Προς αλλαγή η φορολογία της μακροχρόνιας μίσθωσης

Προς αλλαγή η φορολογία της μακροχρόνιας μίσθωσης

Share Copy Link
RE+D magazine
16.05.2025

Νέο πλαίσιο φορολόγησης για τα εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων, με στόχο την ενίσχυση της μακροχρόνιας μίσθωσης τον περιορισμό της φοροδιαφυγής καθώς και να και να συμβάλει στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, φέρεται να προετοιμάζει σημαντική μείωση στους φορολογικούς συντελεστές για τα εισοδήματα από ενοίκια, ενώ εξετάζεται και η αναθεώρηση του υφιστάμενου μέτρου της τριετούς φοροαπαλλαγής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από 15% σε 5% ή 7% για εισοδήματα από μακροχρόνιες μισθώσεις έως 5.000 ευρώ, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε ετήσιο όφελος 300 έως 500 ευρώ για χιλιάδες ιδιοκτήτες. Παράλληλα, εξετάζεται η σταδιακή μείωση και των υψηλότερων φορολογικών κλιμακίων, ώστε να υπάρξει ευρύτερη ελάφρυνση για ιδιοκτήτες με μεγαλύτερα εισοδήματα από ενοίκια.

Η ισχύουσα φορολογική κλίμακα προβλέπει αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων με συντελεστές 15%, 35% και 45%, ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος. Επιπλέον, προβλέπεται αυτόματη έκπτωση 5% από το δηλωθέν ποσό, ως τεκμαρτή δαπάνη συντήρησης, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών.

Όσον αφορά την υφιστάμενη διάταξη για την τριετή φοροαπαλλαγή, η οποία εφαρμόζεται σε περιπτώσεις μίσθωσης ακινήτων που παρέμεναν κενά ή βραχυχρόνια εκμισθούμενα, εντοπίστηκαν σημαντικά προβλήματα. Οι περιορισμοί σχετικά με τη διάρκεια της μίσθωσης και οι συνέπειες από πιθανή διακοπή της, καθιστούσαν το μέτρο ανεφάρμοστο στην πράξη, αποθαρρύνοντας πολλούς ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν τις κατοικίες τους.

Το υπουργείο φέρεται να σχεδιάζει την τροποποίηση της σχετικής διάταξης, μειώνοντας τον ελάχιστο χρόνο μίσθωσης στον έναν ή ενάμιση χρόνο και επιτρέποντας διαδοχικές μισθώσεις μέσα σε διάστημα τριών ετών, ώστε να καλύπτονται περισσότερες περιπτώσεις, όπως αυτή των δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται η ενίσχυση της διαθεσιμότητας κατοικιών για μακροχρόνια χρήση, χωρίς τους ασφυκτικούς όρους που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

ΠΗΓΗ: “Ελεύθερος Τύπος” “Η Καθημερινή” “RED”