Πώς να χρησιμοποιήσετε -ή και όχι- το ΑΙ στην αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση
Πώς να χρησιμοποιήσετε -ή και όχι- το ΑΙ στην αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση

Πώς να χρησιμοποιήσετε -ή και όχι- το ΑΙ στην αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση

Στην καθημερινότητα των χρηματοοικονομικών συμβούλων ετοιμάζεται να μπει η τεχνητή νοημοσύνη.
Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
19.08.2024

Εάν χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη και το ChatGPT για να συντάξουμε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για εμάς, να δημιουργήσουμε ένα νέο βιογραφικό ή ακόμα και να δούμε προτάσεις για ταινίες στον κινηματογράφο, τι γίνεται με τις συμβουλές για μετοχές και τις επενδυτικές στρατηγικές;

Όλο και περισσότερο, οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα οδηγούνται προς την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουν έρευνα επενδύσεων και να "τρέξουν" μελλοντικά σενάρια χαρτοφυλακίου και πιθανές αποδόσεις στην καθημερινή τους εργασία.

Και μπορεί η χρήση αυτής της γνώσης να βοηθήσει τους πελάτες τους να δημιουργήσουν ένα καλό συνταξιοδοτικό προϊόν, όμως, όπως λένε μόνο και μόνο επειδή οι ειδικοί χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη σε αυτό το επίπεδο δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμο για τον καθένα.

Η ιδέα των ιδιωτών επενδυτών και των εργαζομένων που θα μπορούσαν να συμβουλευτούν την ΑΙ για να δημιουργήσουν ένα προϊόν στο οποίο θα επενδύσουν τα κεφάλαιά τους χτυπάει "κόκκινα". «Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει καλύτερα αποτελέσματα και βελτιωμένη πρόσβαση σε οικονομικές συμβουλές για τους ανθρώπους που αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότησή τους», δήλωσε στο Yahoo Finance ο David Knox, ανώτερος συνεργάτης της Mercer.

Υποστήριξη VS Επένδυση

Κάνοντας ένα τέτοιο "πείραμα" η Kerry Hannon του Yahoo Finance αναφέρει ότι το ChatGPT είχε την καλύτερη απόδοση σε βοηθητικό ρόλο, με μεγάλο όγκο πληροφοριών και ξεκάθαρες απαντήσεις. «Μπορεί να υποστηρίζει εκπαιδευτικά εργαλεία και εξατομικευμένες «ρομπο-συμβουλές» που οδηγούν στη λήψη αποφάσεων με καλύτερη ενημέρωση», είπε ο Knox.

"Απάντησε σωστά στις τρεις αρχικές μου απορίες: πόση από τις αποταμιεύσεις μου για τη συνταξιοδότηση θα πρέπει να επενδυθεί σε μετοχές, τι είναι ένα αμοιβαίο κεφάλαιο με ημερομηνία-στόχο και πότε πρέπει να αρχίσω να παίρνω την Κοινωνική Ασφάλιση" αναφέρει η Hannon.

Οι απαντήσεις ήρθαν γρήγορα και είχαν κάποιο βάθος. Για το ερώτημα των μετοχών, για παράδειγμα, η απάντηση ήταν: «Το ποσοστό του χαρτοφυλακίου σας που πρέπει να επενδύεται σε μετοχές κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ανοχή κινδύνου, οι στόχοι συνταξιοδότησης και η συνολική οικονομική κατάσταση. Ωστόσο, ένας κοινός κανόνας είναι ο "Κανόνας των 100", ο οποίος προτείνει να αφαιρέσετε την ηλικία σας από τα 100 για να καθορίσετε το ποσοστό του χαρτοφυλακίου σας που πρέπει να επενδύεται σε μετοχές με το υπόλοιπο σε πιο συντηρητικές επενδύσεις όπως ομόλογα ή μετρητά. Ωστόσο, αυτή είναι απλώς μια γενική κατευθυντήρια γραμμή και η συγκεκριμένη κατάστασή σας μπορεί να δικαιολογήσει διαφορετική προσέγγιση».

"Προσωπικά προτείνω το 110 μείον την ηλικία σας, αλλά αυτό είναι αρκετά τυπικό feedback και όχι λάθος" λέει η ίδια.

Η απάντηση κάλυψε τι άλλο πρέπει να εξεταστεί: «Εάν νιώθετε άνετα με την αστάθεια της αγοράς και έχετε μια μακροπρόθεσμη προοπτική, μπορείτε να επιλέξετε να κρατήσετε περισσότερες μετοχές. Εάν δεν θέλετε ρίσκο, μια πιο συντηρητική προσέγγιση μπορεί να είναι καλύτερη. Εάν βασίζεστε σε μεγάλο βαθμό στο χαρτοφυλάκιό σας για εισόδημα, ίσως θέλετε να είστε πιο συντηρητικοί για να αποφύγετε την πώληση μετοχών σε μια ύφεση. Εάν έχετε άλλες πηγές εισοδήματος όπως Κοινωνική Ασφάλιση, συντάξεις ή εισόδημα από ενοίκια, μπορεί να είστε σε θέση να αναλάβετε περισσότερο ρίσκο με τις επενδύσεις σας», πρόσθεσε.

Η εφαρμογή με έναν έξυπνο τρόπο πρότεινε να εξετάσει την υγεία της και την αναμενόμενη διάρκεια ζωής. «Εάν περιμένετε μεγαλύτερη συνταξιοδότηση, το να έχετε περισσότερα αποθέματα θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι οι αποταμιεύσεις σας θα διαρκέσουν».

Τέλος, όπως λέει η Hannon «χάρηκα που διάβασα την τελική καθοδήγηση από το ChatGPT, η οποία ήταν πως μπορεί να είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν οικονομικό σύμβουλο που μπορεί να προσαρμόσει τις συμβουλές σας στη συγκεκριμένη κατάστασή σας».