Πως θα κινηθούν οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023
Πως θα κινηθούν οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023

Πως θα κινηθούν οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023

Η Halifax προβλέπει ότι οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν κατά 8% το επόμενο έτος, ενώ η Nationwide Building Society κάνει λόγο για πτώση 5%.
Ειρήνη Θεοφανίδου
02.01.2023

Χαλάρωση της αγοράς κατοικίας του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται το 2023, όμως σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου οι τιμές θα παραμείνουν υψηλότερες από ό,τι πριν από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ορισμένη στασιμότητα ενδέχεται επίσης να παρατηρηθεί για το νέο έτος μεταξύ αγοραστών και πωλητών καθώς η αγορά προσαρμόζεται – και οι πωλητές μπορεί να χρειαστεί να είναι πιο υπομονετικοί καθώς τα σπίτια μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να πουληθούν. Η Halifax προβλέπει ότι οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μειωθούν κατά 8% το επόμενο έτος, αν και αυτή η πτώση δεν θα ήταν αρκετή για να εξαφανίσει όλα τα κέρδη που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η μέση τιμή κατοικίας αυξήθηκε κατά 23%, ή σχεδόν 55.000 £ σε μετρητά, μεταξύ Μαρτίου 2020 και Αυγούστου 2022.

Για να βάλουμε σε προοπτική την προβλεπόμενη πτώση των τιμών των κατοικιών κατά 8%, ο διευθυντής κατοικιών της Halifax Andrew Asaam δήλωσε: "Μια τέτοια πτώση θα επαναφέρει τη μέση τιμή των ακινήτων περίπου στο επίπεδο που ήταν τον Απρίλιο του 2021, αντιστρέφοντας μόνο μερικά από τα κέρδη που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας".

Το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και οι εκτιμήσεις ότι η ανεργία θα αυξηθεί επίσης θα προστεθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά κατοικίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη έλλειψη κατοικιών για να επιλέξουν οι αγοραστές αναμένεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τις τιμές των κατοικιών.

Η Nationwide Building Society "βλέπει" πως οι τιμές των κατοικιών θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περίπου 5% το επόμενο έτος. Και η εμπορική ένωση UK Finance δήλωσε ότι αναμένει ότι ο αριθμός των πωλήσεων θα μειωθεί σε περίπου 1 εκατομμύριο το 2023 από 1,2 εκατομμύρια το 2022. 

Ο Richard Donnell, εκτελεστικός διευθυντής της Zoopla, δήλωσε ότι παρά το «σοκ» των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων που εκτοξεύθηκαν το φθινόπωρο του 2022, «οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και έτοιμες να δανείσουν». Η Zoopla αναμένει ότι οι πωλήσεις θα υποστηριχθούν από αγοραστές που αναζητούν χώρο για να εργαστούν από το σπίτι, μια συνεχή άνοδο των ατόμων που συνταξιοδοτούνται και – εν μέσω υψηλού κόστους ενέργειας – ορισμένοι άνθρωποι μετακομίζουν σε ακίνητα που μπορεί να είναι πιο οικονομικά και ενεργειακά "πράσινα" από την σημερινή τους κατοικία.