Ραγδαία άνοδος των εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης
Ραγδαία άνοδος των εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ραγδαία άνοδος των εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα τουριστικά έσοδα για το 2022 μπορεί να διαμορφωθούν και πάνω από τα €20 δισ.
RE+D magazine
30.06.2022

Ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού ή αλλιώς βραχυχρόνια μίσθωση, σχεδόν στο σύνολο των τριημέρων (25ης Μαρτίου, Πάσχα, Πρωτομαγιά, Αγίου Πνεύματος) κατέγραψε εντυπωσιακές πληρότητες τόσο στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς όσο και στην ηπειρωτική χώρα.

Του Θεμιστοκλή Μπάκα (*)

Από τον Φεβρουάριο του 2022, είχαμε αναφέρει ότι τη φετινή χρονιά όσον αφορά τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων και ιδιαίτερα ο τουρισμός υψηλών προδιαγραφών ( βίλες με ιδιωτική ή/και κοινόχρηστη πισίνα) θα επανέλθει συντομότερα από τον μαζικό τουρισμό και θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. 

Παράλληλα, είχαμε αναφέρει ότι θα καταγραφεί ραγδαία αύξηση του οδικού τουρισμού ιδιαίτερα σε τουριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου αλλά και σε ηπειρωτικούς προορισμούς που αναδείχθηκα εν μέσω πανδημίας (Ν. Αχαΐας, Ν. Ηλείας, Ν. Αιτωλοακαρνανίας και η Ήπειρος ), προορισμοί που πλέον καταγράφουν αύξηση της δυναμικής των ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Όλα τα άνωθεν αισιόδοξα μηνύματα για το φετινό καλοκαίρι, συνάδουν απόλυτα με τα πρόσφατα στοιχεία της AirDNA όπου καταγράφει αύξηση της ζήτησης για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά 232%  τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο – Αύγουστο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Παράλληλα, αύξηση της ζήτησης καταγράφεται στη Κρήτη κατά 306%, στα Δωδεκάνησα 302%, στην Αθήνα 248%, στις Κυκλάδες 233% , στα Ιόνια Νησιά 230%, στη Θράκη 216%, στις Σποράδες 215%, στα Νησιά ΒΑ Αιγαίου 188%, στην Ήπειρο 157%, στη Θεσσαλία 153%, στη  Πελοπόννησο 135%, στη Μακεδονία 132% και στη Κεντρική Ελλάδα 109%.

Λόγω της ραγδαίας αύξησης που καταγράφεται τη φετινή σεζόν σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, πολλοί ιδιοκτήτες έσπευσαν να εγγράψουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με στόχο την αύξηση των εσόδων τους, δεν είναι λίγοι αυτοί που το φετινό καλοκαίρι δεν θα επισκεφτούν τα εξοχικά τους ώστε να επιμερίσουν τα αυξημένα κόστη της φετινής χρονιάς στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Παράλληλα, η ραγδαία αύξηση που καταγράφεται, τροφοδοτεί και την επένδυση σε εξοχικές κατοικίες ιδιαίτερα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Υψηλές αποδόσεις

Μη ξεχνάμε ότι το νησί των ανέμων η Μύκονος καθώς και η Σαντορίνη, προσφέρουν πολύ υψηλές αποδόσεις, της τάξεως του 8%- 8,5%, γεγονός το οποίο προσελκύει ακόμη περισσότερους επενδυτές εξοχικών κατοικιών τόσο εγχώριους αλλά κυρίως αλλοδαπούς. Στο σημείο αυτό αξίζει να προσθέσουμε ότι οι προ-κρατήσεις στη Μύκονο και στη Σαντορίνη σε βίλες με ιδιωτική πισίνα, για το σύνολο των καλοκαιρινών μηνών αγγίζουν το 95%-97%.
Τα άνωθεν δεδομένα είναι άκρως εντυπωσιακά και αναδεικνύουν εμπράκτως τη δυναμική και τη συμμετοχή της οικονομίας διαμοιρασμού στο νέο μοντέλο του τουρισμού που αναδεικνύεται και ήδη διανύουμε. 

Μη ξεχνάμε ότι ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αποτέλεσε «λύση» στους εν δυνάμει εκδρομείς τόσο εγχώριους, όσο και αλλοδαπούς τη στιγμή που δεν επιθυμούσαν σύμφωνα με τα υγειονομικά δεδομένα να έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Τα αυτοτελή διαμερίσματα/κατοικίες προσφέρουν απομόνωση και αποτέλεσαν ασφαλή επιλογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η οικονομία διαμοιρασμού

Η οικονομία διαμοιρασμού τα τελευταία χρόνια – πριν την πανδημία του κορονοϊού, ενίσχυσε την ελληνική οικονομία μέσω των εισπραχθέντων φόρων με περισσότερα από 444εκατ €, 68 εκατ.€ το 2017, 176 εκατ.€ το 2018 και περίπου 200εκατ. € το 2019. Ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού για την Ελληνική οικονομία από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάιο του 2019, άγγιξε τα 1,15 δις.€.

Η βραχυχρόνια μίσθωση το 2021 ανέκτησε το 94,4% του συνολικού εισοδήματος των ελληνικών βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωση της Ελλάδας το 2020 έπεσαν στα 790 εκατομμύρια και το 2021 άγγιξαν τα 1,33 δισ. ευρώ.
Ο στόχος για τη φετινή χρονιά είναι πάνω από 1,4 δισ.€,  ξεπερνώντας τον τζίρο του 2019 και αποτελώντας μια ακόμη ένδειξη της ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας.

Παράλληλα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τα τουριστικά έσοδα για το 2022 μπορεί να διαμορφωθούν και πάνω από τα 20 δις με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και τις ενδείξεις που υπάρχουν από τις κρατήσεις.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν αρκετοί αστερίσκοι που ενδεχομένως είτε θολώσουν το success story που πάει να χτίσει η Ελλάδα τη φετινή χρονιά ή ξεθωριάσουν την γενικότερη αισιόδοξη εικόνα. Τα σημεία αυτά δεν είναι άλλα από το πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ακρίβεια και βέβαια τα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης με τις μεγάλες καθυστερήσεις.

Αύξηση των εγγραφών ακόμη και κατά 118,35%

Η ραγδαία αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τη φετινή χρονιά και ιδιαίτερα στους δημοφιλείς προορισμούς αποτελούσε μονόδρομο για την εξυπηρέτηση της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση νέων εγγραφών ακινήτων για το διάστημα Πρωτομαγιά έως και σήμερα καταγράφεται στη Σκόπελο με 118,35%. Η δυναμική της Σκοπέλου πλέον αγγίζει τα 690 αυτοτελή ακίνητα (όχι δωμάτια) από 408 τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος και 316 τις ημέρες τις Πρωτομαγιάς.

Ακολουθεί η Σκόπελος με αύξηση κατά 97,86% των νέων εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με τη δυναμική να αριθμεί πλέον 554 ακίνητα από 280τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος και 355 τις ημέρες τις Πρωτομαγιάς.

Η περιοχή της Ναυπακτίας με επίκεντρο τη Ναύπακτο, καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 91,01%, δηλώνοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο την αύξηση της ζήτησης και τα καλά αποτελέσματα πληροτήτων ιδιαίτερα τα τριήμερα μαζικής εξόδου. Η δυναμική των ακινήτων αριθμεί τα 170 αυτοτελή ακίνητα.

Η Μύκονος, το νησί των ανέμων ή/και το Μονακό της Ελλάδας, καταγράφει αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων κατά 90,26% σε σχέση με τις ημέρες της Πρωτομαγιάς και κατά 35,31% σε σχέση με τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος. Η δυναμική του νησιού στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι εντυπωσιακή και αριθμεί πλέον τα 3.261 αυτοτελή ακίνητα (όχι δωμάτια).

Η Πάρος καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 66,34% και η δυναμική του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί τα 2.372 ακίνητα.
Η Σύρος καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 67,92% και η δυναμική του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί τα 581 ακίνητα.
Η Σαντορίνη, το Ηφαιστιακό νησί, καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 61,84% με τη δυναμική ακινήτων να αριθμεί τα 3.478 ακίνητα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Σαντορίνη, διαθέτει αριθμητικά τη μεγαλύτερη δυναμική εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τη Μύκονο να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 3.231 ακίνητα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα άνωθεν στοιχεία στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης παρατηρείται το φαινόμενο της εποχικότητας, διότι τα 2/3 της ζήτησης καταγράφεται κυρίως το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η οικονομία διαμοιρασμού – η βραχυχρόνια μίσθωση, αποτελεί «κομμάτι» του νέου μοντέλου τουρισμού που αναδεικνύεται στη παγκόσμια κοινότητα.

(*) Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates