Σε δημόσια διαβούλευση η επένδυση του ομίλου Μήτση στην Μύκονο
Σε δημόσια διαβούλευση η επένδυση του ομίλου Μήτση στην Μύκονο

Σε δημόσια διαβούλευση η επένδυση του ομίλου Μήτση στην Μύκονο

RE+D magazine
29.01.2024

Σε δημόσια διαβούλευση από την Παρασκευή και για είκοσι μέρες βρίσκεται το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) της τουριστικής επένδυσης του ομίλου Mitsi στην Ελιά της Μυκόνου

Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί εντός γηπέδου συνολικής έκτασης 148.659,16 τ.μ . πάνω από την παραλία της Ελιάς και πολύ κοντά στον οικισμό της Άνω Μεράς. Συνολικά θα κατασκευαστούν περί τα 12890 τμ που θα αφορούν σε 5* ξενοδοχειακή μονάδα και πολυτελείς κατοικίες

Φορέας του Έργου είναι η ΚΟΡΤΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε που αποτελεί μία ξενοδοχειακή τουριστική και οικοδομική εταιρεία, μέλος του Ομίλου Mitsis Hotels.

Το υπό μελέτη ΕΣΧΑΣΕ προτείνει στο εν λόγω οικόπεδο την κατασκευή ενός «Τουριστικού Συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει : 

Υποζώνη Α Μέγιστη δόμηση 11894,5 τ.μ. ΣΔ 0,2 

  • Ξενοδοχειακή μονάδα 5* (βίλλες & κατοικίες) περί των 194 κλινών -ήτοι σε οριακή απόκλιση από τις 150, και έχει εγκριθεί με την υπ΄αριθμ. 80/15.09.2022 ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΣΕ (ΦΕΚ 5443 Β’ 21.10.2022) Α
  • Υποστηρικτικές λειτουργίες (υποδοχή, εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι διασκέδασης, χώροι παραμονής/ χώροι εκδηλώσεων, υποδομές spa & αναζωογόνησης) 
  • Συνοδά έργα (ασφαλτόστρωση δρόμων, κατασκευή μονοπατιών, parking, χώρο εισόδου & διοίκησης, Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού κ.α.) 

Υποζώνη 2 που προορίζεται για την ανάπτυξη Κατοικιών με συνολική δόμηση 1050 τμ: ΣΔ 0,02. που θα αφορούν στην ανέγερση κατοικιών που χωροθετούνται σε περιοχή μεταξύ 50-100μ από τη γραμμή αιγιαλού ενώ περίπου 200,00 τ.μ. σε συνοδευτικές τουριστικές εγκαταστάσεις.

Η επένδυση αρχικού προϋπολογισμού άνω των 61 εκατ. ευρώ προβλέπει διετή περίοδο κατασκευής 

Screen Shot 2024-01-29 at 08.28.39.png

Το Project της Grivalia και τα σχέδια των Αράβων

Κρίσιμη χρονιά φαίνεται πως θα είναι το 2024 για το "παγωμένο" έργο της Grivalia στην Μύκονο. Η εταιρεία μετά το "φρένο" του Συμβουλίου της Επικρατείας στο ξενοδοχειακό της project ύψους €120 εκατ. στην περιοχή Καλό Λιβάδι έχει καταθέσει από τα μέσα της περυσινής χρονιάς τον επανασχεδιασμό του έργου με μικρότερη δυναμικότητα και αλλαγές στα σημεία πρόσβασης. Σύμφωνα με την εταιρεία ο σχεδιασμός δένει με το περιβάλλον, ενώ το θέρετρο θα έχει μηδενική κατανάλωση και θα είναι πιστοποιημένο κατά τα διεθνή πρότυπα βιωσιμότητας. Από 150 κλίνες αρχικά θα δημιουργηθούν 80 κλίνες, εκ των οποίων 20 σε βίλες. 

Στην βιωσιμότητα βασίζεται και το νέο Project "Mykonos Resort" που πρόκειται να γίνει στο νησί από εγχώρια και ξένα επενδυτικά κεφάλαια -κυρίως Αραβικών συμφερόντων- σε συνολική έκταση 219 στρ. Το έργο που "τρέχει" η White Mulberry είναι αρχικού προϋπολογισμού άνω των €103 εκατ. Το Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις 5αστέρων, 14 επιπλωμένες κατοικίες, συνεδριακό κέντρο, εγκαταστάσεις εστίασης, αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρο ευεξίας και εμπορικές εγκαταστάσεις.

Με τον Δήμο να προσφεύγει κατά του μεγέθους της μαρίνας που συνόδευε το Project «Blue Iris» το οποίο τελικά και «έκοψε» το ΣτΕ προχωρά μετά από πολλά χρόνια και το τουριστικό έργο συμφερόντων της εταιρείας AGC Partners. Η επένδυση που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Καλό Λιβάδι αφορά στη δημιουργία 5αστερου ξενοδοχείου δυναμικότητας 192 κλινών, με συνοδευτικές εγκαταστάσεις, αθλητικό κέντρο, κέντρο ευεξίας, υπαίθριο θέατρο, χώρο εκδηλώσεων και καταστήματα. Στη χερσαία ζώνη προβλέπονται κτιριακές εγκαταστάσεις (γραφεία, καταστήματα, εστιατόρια κλπ), πισίνα και δρόμος περιπάτου.