Σε εξέλιξη έργα υποδομής €288.167,41 στον Δήμο Κατερίνης
Σε εξέλιξη έργα υποδομής €288.167,41 στον Δήμο Κατερίνης

Σε εξέλιξη έργα υποδομής €288.167,41 στον Δήμο Κατερίνης

Τρεις ακόμη δρόμοι της Κατερίνης (Βεροίας, Κασσάνδρου και Θεσσαλονίκης) αποκτούν νέο οδόστρωμα και παραδίδονται άμεσα στους δημότες.
RE+D magazine
18.07.2023

Ο Δήμος Κατερίνης συμμετέχει ενεργά στο «LIFE-IP AdaptInGR – Boosting the implementation of adaptation policy across Greece», στο πλαίσιο της οποίας συμμετοχής είναι ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου για την ανάπλαση κοινοχρήστου χώρου στην οδό Θεοκρίτου (Επέκταση Ενότητας Ευαγγελικών – Ν. Ζωής της Δ.Ε. Κατερίνης), επιφάνειας 2 περίπου στρεμμάτων.

Τρεις ακόμη δρόμοι της Κατερίνης (Βεροίας, Κασσάνδρου και Θεσσαλονίκης) αποκτούν νέο οδόστρωμα και παραδίδονται άμεσα στους δημότες.

Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος: «Το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας. Περισσότερα από 3 εκ. ευρώ διατίθενται για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, στα σημεία όπου ολοκληρώθηκαν οι υποδομές (οπτικές ίνες κ.α.). Υποδομές απαραίτητες που έως ότου ολοκληρωθούν ταλαιπώρησαν τους δημότες. Παρά τα δικαιολογημένα παράπονά τους μείναμε σταθεροί στη φιλοσοφία μας: Πρώτα ολοκληρώνουμε τις υποδομές και μετά ασφαλτοστρώνουμε. Το «ράβε ξήλωνε» τελείωσε! Βελτιώνουμε άμεσα την κυκλοφοριακή ασφάλεια οχημάτων – πεζών και συνεχίζουμε».

Εν τω μεταξύ ο Δήμος Κατερίνης συμμετέχει ενεργά στο  «LIFE-IP AdaptInGR – Boosting the implementation of adaptation policy across Greece», στο πλαίσιο της οποίας συμμετοχής είναι ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου για την ανάπλαση κοινοχρήστου χώρου στην οδό Θεοκρίτου (Επέκταση Ενότητας Ευαγγελικών – Ν. Ζωής της Δ.Ε. Κατερίνης), επιφάνειας 2 περίπου στρεμμάτων. 

Επίσης, εντός των ημερών αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων στον Δήμο Κατερίνης.

Η ταυτότητα του έργου στο Κ.Χ. της οδού Θεοκρίτου

Μεταξύ άλλων περιμετρικά του χώρου δημιουργείται ένας διάδρομος πλάτους 1,60μ με ψυχρούς κυβόλιθους. Διαμορφώνονται 4 διαπλατυσμένοι χώροι ανάπαυσης με ξύλινα καθιστικά. Ανατολικά διαμορφώνεται χώρος παιδικής χαράς με ξύλινη περίφραξη και εννέα (9) όργανα παιδικής χαράς κατάλληλα για ΑμεΑ και μη. Εντός του περιφραγμένου χώρου της παιδικής χαράς, θα διαμορφωθεί περιπατητικός διάδρομος ελικοειδούς σχήματος πλάτους 2,00μ με ψυχρούς κυβόλιθους, ενώ το δυτικό τμήμα, παραμένει ως χώρος πρασίνου, με την υπάρχουσα δεντροφύτευση.

Τέλος, θα εγκατασταθεί σύστημα άρδευσης, θα τοποθετηθούν επίστηλα φωτιστικά, για τον απαραίτητο φωτισμό του χώρου, επίστηλοι κάδοι απορριμμάτων και βρύση, ενώ θα κατασκευαστούν 3 προσβάσεις για άτομα με αναπηρίες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό του 288.167,41€

Σε ό, τι αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων στον Δήμο Κατερίνης προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, μεταξύ άλλων οι κύριοι στόχοι διαμορφώνονται ως εξής:

  • Μέτρηση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας (θερμοκρασία, υγρασία) στην πόλη της Κατερίνης και αξιολόγηση των έργων ανάπλασης με μετρήσεις θερμοκρασίας – υγρασίας στο δυτικό τμήμα της πόλης.
  • Μέτρηση ατμοσφαιρικών ρύπων (αιωρούμενων σωματιδίων) που επιβαρύνουν την ποιότητα του αέρα στην πόλη της Κατερίνης
  • Δημιουργία δικτύου περιβαλλοντικών αισθητήρων με πυρήνα το κέντρο της πόλης της Κατερίνης και διασπορά μετρητικών συστημάτων στον αστικό της ιστό
  • Αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα στο παραλιακό τμήμα του Δήμου Κατερίνης
  • Δυνατότητα ανάπτυξης δικτύου διασύνδεσης στην πόλη της Κατερίνης
  • Εγκατάσταση των μετρητικών συστημάτων σε δημοτικά κτίρια ή κτίρια δημόσιας χρήσης
  • Επέκταση του δικτύου περιβαλλοντικών αισθητήρων στους οικισμούς Παραλίας, Σβορώνου, Κορινού και Ελατοχωρίου.

Τα προτεινόμενα σημεία εγκατάστασης των μετρητικών συστημάτων προκύπτουν από μελέτη χωροθέτησης που έχει εκπονήσει ο Δήμος Κατερίνης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, τόσο η ανάπλαση στην οδό Θεοκρίτου, όσο και η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων στο Δήμο Κατερίνης, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP AdaptInGR- χρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.