Σε κοιλάδα των data centers μετατρέπονται τα Μεσόγεια
Σε κοιλάδα των data centers μετατρέπονται τα Μεσόγεια

Σε κοιλάδα των data centers μετατρέπονται τα Μεσόγεια

Εγκαίνια από την Digital Realty προχωρά τις αδειοδοτήσεις η Microsoft
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
09.12.2022

Έναν μόλις χρόνο μετά από την τελετή θεμελίωσης του τρίτου data center της, Athens 3, στο Κορωπί, η Lamda Helix, που πλέον ανήκει στον αμερικανικό όμιλο της Digital Realty, εγκαινίασε χθες την πρώτη φάση του έργου.

Η εταιρεία, «τρέχει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. συμπεριλαμβανομένου και του υπό κατασκευή κέντρο δεδομένων στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ όπως αποκάλυψαν στελέχη της ετιαρείας κατά τα χθεσινά εγκαίνια πήρε άδεια για το 4ο data center, το ΑTH4, και ήδη έχει προχωρήσει στην αγορά διπλανού οικοπέδου, με στόχο να δημιουργήσει το 5ο κέντρο δεδομένων στην Αττική, το Athens 5.

Προχωρά και η επένδυση της Microsoft στα Σπάτα


Σε διαβούλευση έχει τεθεί από την περασμένη βδομάδα το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) και η αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά στην περιοχή που θα κατασκευάσει το δικό της data center η Μicrosoft 

Πρόκειται για δύο Οικοδομικά Τετράγωνα ιδιοκτησίας της που βρίσκονται εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι» στα Σπάτα.

MICROSOFT_SPATA.jpg

Συγκεκριμένα η εταιρεία αγόρασε δύο οικοδομικά τετράγωνα το Ο.Τ. Ε31 επιφάνειας 69.538,91 τ.μ και το Ο.Τ. Ε26 επιφάνειας 14.999,35 τ.μ. όπου θα κατασκευάσει κτίριο περί τα 29.800 τμ

Yπενθυμίζεται ότι η Microsoft έχει ανακοινώσει την εξαγορά των τριών οικοπέδων στις περιοχές Σπατών, Κορωπίου και Μαρκοπούλου, για τη δημιουργία του Συγκροτήματος Data Centers και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης που έχει ανακοινώσει ο τεχνολογικός κολοσσός θα φτάσει τα 976 εκατ. ευρώ ενώ θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα δεκαετίας.