Σε κόμβο δεδομένων των Βαλκανίων μπορεί να εξελιχθεί η Θεσσαλονίκη
Σε κόμβο δεδομένων των Βαλκανίων μπορεί να εξελιχθεί η Θεσσαλονίκη

Σε κόμβο δεδομένων των Βαλκανίων μπορεί να εξελιχθεί η Θεσσαλονίκη

Οι επενδύσεις της 100% ελληνικής εταιρείας Lancom στην Ελλάδα.
Share Copy Link
RE+D magazine
27.09.2022

Tην πεποίθηση ότι η λειτουργία των δύο νέων κέντρων δεδομένων (data centers) της Lancom Ltd σε Θεσσαλονίκη (από τον φετινό Ιανουάριο) και Κρήτη (από το 2024) δημιουργεί τα απαραίτητα «πατήματα», ώστε να «μπουν» στην αγορά της Ελλάδας περισσότεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και να περάσουν από τη χώρα μας οδεύσεις νέων υποθαλάσσιων οπτικών ινών, εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνεντευξης Τύπου ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας Lancom Γεώργιος Νώλης.

Πρόσθεσε πως η Lancom -η οποία, σημειωτέον, διαθέτει ιδιόκτητο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο οπτικών ινών 60 χιλιομέτρων στη Θεσσσαλονίκη και 330 στην Αθήνα- βρίσκεται σε επαφή με περισσότερους από 30 ανεξάρτητους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους του εξωτερικού, που επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα.

To κέντρο δεδομένων της Θεσσαλονίκης, το «Balkan Gate I», είναι το τρίτο της εταιρείας κι αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο, κατά τον κ.Νώλη, carrier neutral και πιστοποιημένο TIER III Κέντρο Δεδομένων στη βόρεια Ελλάδα. Σε πλήρη ανάπτυξη, προβλέπεται να μπορεί να διαχειριστεί σημαντικό ποσοστό της κίνησης Ιντερνετ των Βαλκανίων, δικαιώνοντας την επωνυμία του, ενώ χάρη στη στρατηγική γεωγραφική του θέση εκτιμάται ότι μπορεί να διεκδικήσει τα σκήπτρα που σήμερα κατέχει η Σόφια στα κέντρα δεδομένων και να αποτελέσει hub για τα Βαλκάνια. Αντίστοιχα, το Balkan Center στην Κρήτη, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024 και ανήκει επίσης στην κατηγορία Tier III carrier neutral, θα μπορούσε -σύμφωνα με τον ιδρυτή της Lancom- ν' αποτελέσει τη νότια τηλεπικοινωνιακή πύλη προς τα Βαλκάνια.

«Η επίσημη έναρξη του Balkan Gate στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, στις αρχές του 2022, συνοδεύτηκε από μνημόνια συνεργασίας με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους διεθνούς εμβέλειας, επικυρώνοντας το όραμά μας να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη κόμβο δεδομένων της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Το νέο επενδυτικό μας πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία του τέταρτου κέντρου δεδομένων μας και πρώτου TIER III carrier neutral Data Center στην περιοχή της Κρήτης, σηματοδοτεί την έναρξη νέας τηλεπικοινωνιακής όδευσης στον άξονα Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Κρήτη, καθώς και μιας εντελώς νέας, βέλτιστης διέλευσης από τη Μέση Ανατολή, τη Βορειοανατολική Αφρική και την Ασία προς την Κεντρική και Βορειοανατολική Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό, επαναπροσδιορίζουμε τη θέση της Ελλάδας στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη και δημιουργούμε πρόσφορο έδαφος για την όδευση νέων υποθαλάσσιων οπτικών ινών μέσω της χώρας μας» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι οι περιοχές αυτές θα μπορούν πλέον να συνδέονται με τα Βαλκάνια μέσω Ελλάδας, αντί της Ιταλίας ή της Μασσαλίας, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο κ.Νώλης, αφού σημείωσε ότι το data center της Κρήτης είναι ένα ακόμα βήμα στο επενδυτικό όραμα της εταιρείας και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνέχεια, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερα, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τους ισχυρούς παίκτες με ιδιόκτητα δίκτυα οπτικών ινών, με τους οποίους συνεργάζεται η Lancom. Μεταξύ αυτών, oι «Exa Infrastructure» (με εκτεταμένο ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών σε Ευρώπη και ΗΠΑ), «Ιslalink»(η εταιρεία που εγκαθιστά το υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών που θα συνδέει την Πρέβεζα με την ιταλική πόλη Κροτόνε), «Vestitel (η οποία έχει σκάψει για δίκτυο οπτικών ινών διπλής όψης μεταξύ Βουλγαρίας και Θεσσαλονίκης) και «Grid Telecom».

Συμπλήρωσε ότι, επιπλέον, η Lancom έχει πιστοποιηθεί για «disaster recovery» (σ.σ. επαναφορά πρόσβασης σε δεδομένα μετά από κυβερνοεπιθέσεις), κάτι εξαιρετικά σημαντικό -όπως είπε- σε εποχές που το ransomware (κακόβουλο λογισμικό, που «κλειδώνει» μια συσκευή ή κρυπτογραφεί τα περιεχόμενά της, ζητώντας λύτρα από τον/την ιδιοκτήτη, ώστε να ανακτήσει τα αρχεία του και τον έλεγχο της συσκευής του) ανθεί και το downtime των εταιρειών (o χρόνος που τα συστήματά τους παραμένουν εκτός λειτουργίας λόγω κυβερνοεπίθεσης) αυξάνεται.

Ο CEO της Lancom είπε ακόμα πως στην Ελλάδα θα έρθουν κι άλλοι, πολύ μεγάλοι «παίκτες» στον χώρο των δεδομένων, με τους οποίους η εταιρεία είναι ήδη σε επαφή. «Αναμένεται κάτι πολύ μεγάλο, ενδεχομένως πριν βγει το 2022» είπε, ενώ αφού επισήμανε ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για συνέργειες και κοιτάζει και το ενδεχόμενο εξαγορών, ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα συγκυρία δεν σχεδιάζει να απευθυνθεί στο χρηματιστήριο για άντληση κεφαλαίων, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Η εταιρεία, που μέσω των τριών εν λειτουργία Data Center της (δύο στη Θεσσαλονίκη, ένα στο Μαρούσι Αττικής και προσεχώς εκείνο της Κρήτης), προσφέρει πλήρη γκάμα υπηρεσιών σε περισσότερες από 1250 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, καταγράφει ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, απασχολώντας σήμερα πάνω από 70 άτομα. «Δεν υπήρξε χρονιά που να είχαμε μείωση προσωπικού» επισήμανε ο κ.Νώλης, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν και σχέδια για επέκταση στα Βαλκάνια, εφόσον όμως η Lancom εξαντλήσει το επενδυτικό της πλάνο για την Ελλάδα.