Σε ποιές περιοχές αναστέλλεται η έκδοση Οικοδομικών αδειών
Σε ποιές περιοχές αναστέλλεται η έκδοση Οικοδομικών αδειών

Σε ποιές περιοχές αναστέλλεται η έκδοση Οικοδομικών αδειών

Τι ανακοίνωσε ο Υφυπουργός ΥΠΕΝ κ. Ταγαράς
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
11.04.2022

Στην ολική αναστολή των οικοδομικών εργασιών, της έκδοσης οικοδομικών αδειών και του παγώματος πράξεων εφαρμογής σε περιοχές που έχει ανακοινωθεί η κατάρτιση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός ΥΠΕΝ κ. Ταγαράς, μέσω νέας ερμηνευτικής απόφασης.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση ξεκαθαρίζει ότι :

Σε περίπτωση που ανακοινωθεί η κατάρτιση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για περιοχή που περιλαμβάνεται σε ήδη εγκεκριμένη Πολεοδομική Μελέτη, πριν την ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής, με βάση την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία προς αποφυγή τετελεσμένων που θα απέκλειαν την υλοποίηση του ΕΠΣ, εφαρμόζονται τα εξής:

α) Αναστολή των οικοδομικών εργασιών και έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή που καταλαμβάνεται από το ΕΠΣ, υπό τις προϋποθέσεις των κείμενων διατάξεων.

ή

β) Η πράξη εφαρμογής που εκπονείται να παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι την έκδοση του ΕΠΣ, άλλως και εφόσον είναι εφικτό να περιοριστεί αυτή στην υπόλοιπη περιοχή της πολεοδομικής μελέτης, ήτοι να εξαιρεθεί αυτής η περιοχή που καταλαμβάνεται από το ΕΠΣ και να αποτελέσει μεταγενέστερα αντικείμενο μεμονωμένης πράξης εφαρμογής αν συντρέξει περίπτωση.

Υπενθυμίζεται από το Υπουργείο έχουν ήδη προκηρυχθεί τα εξής πέντε Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια:

Δήμου Μινώα Πεδιάδας

Δήμου Θήρας 

Δήμου Μυκόνου 

Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Δήμου Πύργου και Δήμου Ήλιδας)

Δήμου Κορινθίων & Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας -Αγ. Θεοδώρων

Είχε προηγηθεί Απόφαση (ΦΕΚ Δ΄578/07.09.2021) με την οποία παρατείνεται η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για ξενοδοχεία στις εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο και τη Σαντορίνη για ένα έτος. 

ΕΔΩ Η ΑΠΟΦΑΣΗ