Σε "στάση αναμονής" η αγορά ακινήτων
Σε "στάση αναμονής" η αγορά ακινήτων

Σε "στάση αναμονής" η αγορά ακινήτων

Οι επενδυτές πλέον θέλουν να βλέπουν σταθερότητα για να επενδύσουν προσδοκώντας κέρδη.
RE+D magazine
04.05.2023

Η "στάση αναμονής" τόσο από πλευράς επενδύσεων όσο και από πλευράς νέων αναπτύξεων φαίνεται πως είναι το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς ακινήτων για το 2023.

Οπως ανέφεραν οι παρευρισκόμενοι ειδικοί του κλάδου του real estate κατά την πρώτη ημέρα του 16ου RED Meeting Point οι επιδόσεις των ακινήτων -παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί από τα τέλη του 2022 εξαιτίας των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, των γεωπολιτικών εξελίξεων και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα- διατήρησαν θετικό πρόσημο. 

Οι παράγοντες της αγοράς με κεντρικό ομιλητή τον Δ/νοντα Σύμβουλο της Ενωσης Εισηγμένων Εταιρειών Ακινήτων, Dominique Moerenhout εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι τονίζοντας ότι "κλειδί" για το επόμενο εξάμηνο αποτελεί η "διαχείριση κινδύνου" σύμφωνα με την οποία θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές δημιουργούν τα χαρτοφυλάκιά τους. Κάνοντας μια επισκόπηση στο προηγούμενο χρόνο ο κ. Moerenhout τόνισε ότι "ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν για τους ευρωπαίους επενδυτές πολύ σημαντικός για το ρίσκο που μπορούσαν να πάρουν. Πριν από μερικά χρόνια είχαμε αποδόσεις 3,5% τώρα αυτό έχει πέσει πολύ η αποτίμηση είναι χαμηλότερη όταν διανύουμε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας. Εκτός από τον τομέα των Logistics σε όλους τους άλλους κλάδους του real estate οι αποτιμήσεις ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα. Τις τελευταίες δεκαετίες βλέπουμε μια υποχώρηση όσον αφορά στις εκτιμήσεις. Επίσης, στο παρελθόν βλέπαμε μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στην προσφορά και στην ζήτηση έως και 20%. Πέρυσι έκλεισε λίγο αυτή η ψαλίδα". 

Οπως είπε ο ίδιος "οι εισηγμένες εταιρίες ΑΕΕΑΠ φαίνεται ότι έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο που διαφαινόταν μέχρι το 2022 και τώρα όλοι προσδοκούν ότι θα έχουν καλύτερη λειτουργία. Επίσης αναμένεται σύγκλιση των επιμέρους κλάδων στο real estate έτσι ώστε οι αποδόσεις να είναι πιο ισορροπημένες και πιο σταθερές. Αυτό θα φέρει περισσότερες ευκαιρίες για επενδύσεις. Πλέον πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θέλουν να βλέπουν σταθερότητα για να επενδύσουν προσδοκώντας κέρδη".

Η νοοτροπία των επενδυτών 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του EPRA οι επενδυτές είναι "στρατηγικά αισιόδοξοι" όμως στην τακτική τους είναι... προσεκτικοί. "Εχουν “άνοιγμα” σε εισηγμένες και μη εισηγμένες και προσέχουν στο τι βάζουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Διαφοροποιούν το χαρτοφυλάκιό τους. Οταν μιλάμε με επενδυτές (και αυτό το κάνουμε καθημερινά) βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη άνοδος και επικράτηση των Ασιατών επενδυτών που βρίσκονται σε όλο τον πλανήτη. Οι Αμερικανοί επενδυτές είναι πολύ πιο ενεργοί στην αγορά και οι επενδυτές από τη Μέση Ανατολή είναι αρκετά κεροσκόποι" δήλωσε ο ίδιος.

Σημαντική πάντως για τον κ. Moerenhout παραμένει η "διαφοροποίηση" στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αλλά η αντιστάθμιση κινδύνου γίνεται πλέον με διαφορετικούς όρους. "Στην Ελληνική αγορά θέλουμε να προσελκύσουμε περισσότερους επενδυτές. Η Ευρώπη πάντως έχει μικρότερα χαρτοφυλάκια σε σχέση με τα αμερικανικά. Κι αυτό δίνει μια ευκαιρία" υπογράμμισε. 

Το συνέδριο 


Υπενθυμίζεται ότι το 16ο RE+D MEETING POINT πραγματοποιείται στο ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ υπό την αιγίδα της European Public Real Estate Association (EPRA) και της EBRD.

XΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: PRODEA Investments, Lamda Development

Με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς

Silver Sponsors: Alpha Astika Akinita, Cerved, ETAΔ, ΕΥ, EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΝOVAL PROPERTY, PREMIA , TEN BRINKE, Zeus Capital Management

Χορηγοί: Arbitrage, Athens Economics-JLL, Colliers, DIMAND, GEOAXIS, INTRAKAT, POTAMITIS VEKRIS, REDS, ORILINA Properties, ZOIA

Industry Partner: AURA, C & W Proprius, RICS, ΚΕΝΤΡΙΚΗ SAVILLS

Υποστηρικτές: DANOS BNP PARIBAS, Hellenic Properties, GLP VALUES, OTE ESTATE, THRIASSIO LOGISTICS CENTER, Resolute Asset Management

Media Partner: RED, ERED, MIPIM