Σε τελική φάση η μεγάλη επένδυση του Λεπτού στα Χανιά
Σε τελική φάση η μεγάλη επένδυση του Λεπτού στα Χανιά

Σε τελική φάση η μεγάλη επένδυση του Λεπτού στα Χανιά

Σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του COSTA NOPIA
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
21.06.2022

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται μέχρι τις 10 Ιουλίου η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά στο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για το επενδυτικό σχέδιο «COSTA NOPIA» της«CRETAN SUN AND SEA DEVELOPMENTS A.E συμφερόντων ομίλου Λεπτού.

Η επένδυση, που αφορά στην δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου θέρετρου με χρήσεις παραθεριστικού – τουριστικού χωριού θα υλοποιηθεί σε έκταση  1.130 στρεμμάτων στη θέση “Ραβδούχα” στο  Κολυμβάρι, του Δήμου Πλατανιά, στο Νομό Χανίων.

Στο ακίνητο οργανώνονται δύο ζώνες χρήσεων γης: 

A. Ζώνη τουρισμού – αναψυχής, σε έκταση 156.883,93 m 2 στο ανατολικό τμήμα της περιοχής, 

B. και B. Ζώνη παραθεριστικού – τουριστικού χωριού, σε έκταση 973.548,83 m 2 στο δυτικό τμήμα της περιοχής προς την ακτογραμμή στον κόλπο Κισσάμου 

LEPTOS_XANIA1.png

Σημειώνεται ότι, τμήματα της επιφάνειας του ακινήτου, και συγκεκριμένα η ζώνη της παραλίας, τα τμήματα των βραχωδών σχηματισμών της δυτικής πλαγιάς και των μικρών μορφολογικών κοιλοτήτων/ρεμάτων και οι δασικές εκτάσεις θα παραμείνουν ελεύθεροι χώροι . 

Αναλυτικότερα σχεδιάζεται η κατασκευή: 

  • δεκατριών (13) γειτονιών με κατοικίες (830 περίπου) στις οποίες χωροθετούνται και εμπορικά καταστήματα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών 
  • δύο (2) ξενοδοχειακών μονάδων συνολικής δυναμικότητας 300 δωματίων και 600 κλινών 
  • ενός Ιατρείου (Α βαθμίδας) και ενός φαρμακείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών 
  • ενός μικρού γκολφ (9 οπών par 3) και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών φιλοξενίας (ξενοδοχειακά / τουριστικά καταλύματα) 
  • εστιατορίων 
  • πολιτιστικών εγκαταστάσεων (π.χ. μουσείο ελιάς ή και άλλων τοπικών προϊόντων) πλατειών – χώρων πρασίνου 
  • δικτύων πράσινων και παράκτιων διαδρομών (π.χ. παραρεμάτια μονοπάτια, παράκτιος πεζόδρομος κ.λπ.) 
  • εγκαταστάσεων ερευνητικού/εκπαιδευτικού/επιμορφωτικού κέντρου στον πρωτογενή τομέα και καινοτόμων δράσεων καλλιεργειών. 

LEPTOS_XANIA2.png

Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή καταφυγίου τουριστικών σκαφών. 

Ο οικισμός (στο σύνολο των 13 γειτονιών του), θα εξυπηρετείται από έναν βασικό οδικό κλάδο κυκλοφορίας οχημάτων ο οποίος θα εξασφαλίζει την αναγκαία σύνδεση των γειτονιών μεταξύ τους, με τις εισόδους - εξόδους του οικισμού αλλά και με την περιοχή του προβλεπόμενου καταφυγίου τουριστικών σκαφών. 

Η νέα οδός πρόσβασης στο προς ανάπτυξη ακίνητο, θα έχει διακριτή σύνδεση με το πρωτεύον οδικό δίκτυο της περιοχής, ήτοι με τον ΒΟΑΚ, και θα αποτελεί την κύρια πρόσβαση - διαδρομή άφιξης και αναχώρησης σε σχέση με τη χωροθέτηση των εισόδων της προς ανάπτυξη περιοχής.

Επιπλέον, προβλέπεται η χωροθέτηση πίστας προσγείωσης / απογείωσης ελικοπτέρου που χωροθετείται στη βορειοανατολική πλευρά του ακινήτου καθώς και υδάτινο πεδίο για την προσθαλάσσωση υδροπλάνου

Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα €300 εκατ.