Σε υψηλό 30 ετών τα vacancies γραφείων στο Λονδίνο
Σε υψηλό 30 ετών τα vacancies γραφείων στο Λονδίνο

Σε υψηλό 30 ετών τα vacancies γραφείων στο Λονδίνο

Η Jeffries υποβάθμισε τις εταιρείες επαγγελματικών ακινήτων British Land Company και Great Portland Estates καθώς βλέπει την αγορά να συνεχίζει να συρρικνώνεται.
RE+D magazine
27.09.2023

Η αγορά γραφείων του Λονδίνου βρίσκεται σε «ύφεση ενοικίων», σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Jeffries, η οποία ανέφερε ότι οι κενές θέσεις στον επιχειρηματικό κόμβο της πρωτεύουσας είχαν φτάσει σε υψηλό 30 ετών.

Οι αναλυτές του Jeffries υπολόγισαν ότι υπήρξε συρρίκνωση 20% στη χρήση γραφείων στο Λονδίνο, καθώς η εργασία από το σπίτι και η υβριδική εργασία, καθώς και η μετάβαση προς τα πράσινα γραφεία, συνεχίζουν να αποτελούν προτεραιότητα.

Ανέφερε ότι το επίπεδο των κενών ήταν επίσης πάνω από το οριακό σημείο στο οποίο τα ενοίκια θα άρχιζαν συνήθως να πέφτουν, εκτός από την περίπτωση των κτιρίων που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα.

Τα ευέλικτα, συνεργαζόμενα και εξυπηρετούμενα γραφεία καταλαμβάνουν περίπου το 9% του χώρου του Λονδίνου και έχουν μετακομίσει σε ορισμένους από τους κενούς χώρους, είπε το Jeffries.

Στο σημείωμα, η Jeffries υποβάθμισε τις εταιρείες επαγγελματικών ακινήτων British Land Company και Great Portland Estates καθώς βλέπει την αγορά να συνεχίζει να συρρικνώνεται.

Οι επώνυμες εταιρείες στην πλειονότητά τους έχουν εγκαταλείψει τους χώρους γραφείων που εδρεύουν στο Λονδίνο. 

Η Meta είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση, αφού πλήρωσε 149 εκατομμύρια λίρες (181 εκατομμύρια δολάρια) για να βγει νωρίς από ένα από τα γραφεία της στο Regent’s Place, όπως ανέφερε η British Land την Τρίτη, ενώ η βρετανική τράπεζα HSBC ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι θα εγκαταλείψει τον 45όροφο πύργο Canary Wharf για έναν μικρότερο χώρο στο κεντρικό Λονδίνο, όπως φαίνεται από το Reuters σε ένα σημείωμα.

Από την άλλη πλευρά, η Morgan Stanley επέλεξε να αναβαθμίσει τη μετοχή της Great Portland Estates, λέγοντας ότι τα καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου «προσφέρουν μια συναρπαστική ευκαιρία».

Ο κλάδος τείνει να τα πηγαίνει καλά προς το τέλος της οικονομικής ύφεσης, οι μειώσεις της καθαρής αξίας ενεργητικού μετριάζονται και οι μειώσεις των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας φαίνεται να είναι στον ορίζοντα, δήλωσε η Morgan Stanley, εξηγώντας τις πιο θετικές προοπτικές για τον κλάδο.

Οι μετοχές της Great Portland Estates υποχώρησαν σχεδόν 4% γύρω στο μεσημέρι ώρα Λονδίνου την Τετάρτη, ενώ η British Land Company υποχώρησε 2%.