Σημάδια ανάκαμψης στην εγχώρια μεταποίηση
Σημάδια ανάκαμψης στην εγχώρια μεταποίηση
  Data Data

Σημάδια ανάκαμψης στην εγχώρια μεταποίηση

Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο πιο έντονος που έχει καταγραφεί εδώ και δυο χρόνια.
RE+D magazine
01.03.2024

Σημάδια βελτίωσης δείχνει το μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα με το δείκτη PMI της S&P Global να κλείνει στις 55,7 μονάδες τον Φεβαρουάριο από 54,7 μονάδες τον πρώτο μήνα του νέου έτους.

Ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα και ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα δύο ετών.

Στην άνοδο της τιμής του κύριου δείκτη συνέβαλε η σημαντική αύξηση των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές. Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου υπέδειξαν την ταχύτερη αύξηση των νέων πωλήσεων που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ οι εταιρείες απέδωσαν την αύξηση στις ισχυρότερες συνθήκες ζήτησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Επιπρόσθετα, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό, τον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τις αρχές του 2022, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση από τους πελάτες στην Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, οι εταιρείες προσάρμοσαν προς τα πάνω τις απαιτήσεις παραγωγής, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε με δριμύ ρυθμό τον Φεβρουάριο. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ιστορικά ισχυρός και ο εντονότερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα δύο ετών. Παράλληλα με τη μεγαλύτερη εισροή νέων παραγγελιών, οι εταιρείες ανέφεραν ότι η αυξημένη παραγωγή οφειλόταν σε προηγούμενες επενδύσεις στις λειτουργικές διαδικασίες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας.

Κατ’ αναλογία με τις περισσότερες νέες παραγγελίες, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών αύξησαν τη δραστηριότητα πρόσληψης προσωπικού στα μέσα του πρώτου τριμήνου. Τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχή μήνα και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Η αύξηση του δυναμικού συνέβαλε στην ελάφρυνση των πιέσεων, καθώς τα επίπεδα αδιεκπεραίωτων εργασιών εξακολούθησαν να μειώνονται. Ο ρυθμός μείωσης των εργασιών σε εκκρεμότητα ήταν σε γενικές γραμμές σταθερός, παρότι υποχώρησε στον ασθενέστερο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2023.

Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές αύξησαν τις τιμές πώλησης με δριμύ ρυθμό κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν ιστορικά αυξημένος και ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι ευνοϊκότερες συνθήκες ζήτησης τους επέτρεψαν να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες. Ωστόσο, το κόστος εισροών αυξήθηκε με ελαφρώς ηπιότερο ρυθμό.

Σύμφωνα με αναφορές, την αύξηση του κόστους προκάλεσαν οι τιμές των ναύλων, των μεταφορών και των πρώτων υλών, καθώς τα υλικοτεχνικά προβλήματα για τα αγαθά που συνήθως μεταφέρονται μέσω της διώρυγας του Σουέζ οδήγησαν σε ελλείψεις εισροών και σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών ήταν βραδύτερος από τον μέσο όρο της έρευνας.

Η σοβαρή επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών εμπόδισε τις προσπάθειες των εταιρειών να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους τον Φεβρουάριο. Παρά την ταχύτερη αύξηση των αγορών εισροών, η χρήση των αποθεμάτων τόσο των πρώτων υλών όσο και των ετοίμων προϊόντων για την εκπλήρωση των νέων παραγγελιών ξεπέρασε τις προσπάθειες αναπλήρωσης των αποθεμάτων και οδήγησε σε απότομη συρρίκνωση.