Σημάδια ανάκαμψης στον Τουρκικό κατασκευαστικό κλάδο
Σημάδια ανάκαμψης στον Τουρκικό κατασκευαστικό κλάδο

Σημάδια ανάκαμψης στον Τουρκικό κατασκευαστικό κλάδο

Ο δείκτης οικοδομικής δραστηριότητας σκαρφάλωσε σε υψηλό 21 μηνών τον Ιούνιο.
Ειρήνη Θεοφανίδου
13.07.2023

Σε τροχιά ανάκαμψης φαίνεται πως βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος στην Τουρκία σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Ο δείκτης οικοδομικής δραστηριότητας σκαρφάλωσε σε υψηλό 21 μηνών τον Ιούνιο, ανακοίνωσε η Τουρκική Ένωση Έτοιμου Σκυροδέματος (THBB). Επίσης, όλοι οι επιμέρους δείκτες έδειξαν ανάκαμψη στον κατασκευαστικό τομέα σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Ο δείκτης προσδοκιών, ο οποίος ξεπέρασε το όριο των 100 μονάδων τον Μάιο, συνέχισε να αυξάνεται τον περασμένο μήνα, ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης παρέμεινε πάνω από το όριο των 100 μονάδων, παρόλο που υποχώρησε ελαφρά τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση.
«Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα, που ξεκίνησε τον Μάιο, συνεχίστηκε και τον Ιούνιο», ανέφερε η ένωση, σημειώνοντας ότι οι βασικοί δείκτες ενισχύθηκαν τον περασμένο μήνα παρά τη μεγάλη αργία του Eid al-Adha.

Ανοδος στις πωλήσεις νέων κατοικιών 

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 4,7% τον Μάιο σε ετήσια βάση, υπογράμμισε ο Yavuz Işık, πρόεδρος της THBB. «Ωστόσο, οι πωλήσεις κατοικιών που χρηματοδοτήθηκαν με στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν σε ποσοστό 6%. Αναμένουμε ότι οι πωλήσεις που χρηματοδοτούνται από στεγαστικά δάνεια θα μειωθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα».

Ανοικοδόμηση μετά τους σεισμούς

Εν τω μεταξύ σήμερα θα διεξαχθεί διάσκεψη στο Βερολίνο για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν πριν από πέντε μήνες από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία. Η διάσκεψη διοργανώνεται από την Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) και τουρκικούς οργανισμούς-εταίρους. Στη διάσκεψη προγραμματίζεται να απευθύνουν μηνύματά τους μέσω βίντεο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η DIHK προγραμματίζει επίσης να προωθήσει την επανάληψη ή την έναρξη κοινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο. Στις αρχές Φεβρουαρίου, σειρά καταστροφικών σεισμικών δονήσεων συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τμήματα της Συρίας, αφήνοντας πίσω της δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια άστεγους, ενώ νοσοκομεία και υποδομές χρήζουν ανοικοδόμησης.