Σημαντικές προοπτικές ανοίγονται για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Σημαντικές προοπτικές ανοίγονται για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Σημαντικές προοπτικές ανοίγονται για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Στόχος της ΟΝΕΧ είναι στο εμπορικό κομμάτι τους, να μπορούν να επισκευάζουν έως και 200 πλοία ετησίως. Ποια τα επόμενα βήματα στον τομέα της ενέργειας.
RE+D magazine
23.11.2022

Με βασικό στόχο την επισκευή έως και 200 πλοίων ετησίως προχωρά το σχέδιο για την "επόμενη ημέρα" των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Οπως είπε κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο κ. Πάνος Ξενοκώστας πρόεδρος και CEO της ΟΝΕΧ, υπάρχουν σημαντικές προοπτικές στον τομέα της επισκευής πλοίων όπως επίσης και τα ενεργειακά έργα. Σύμφωνα με τον ίδιο το κομμάτι των υπεράκτιων αιολικών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στο οποίο η εταιρεία θέλει να δραστηριοποιηθεί κατασκευάζοντας τις πλατφόρμες. Πρόκειται για έργο μεγάλης κλίμακας, καθώς η χώρα θέλει να αναπτύξει ισχύ 2 γιγαβάτ έως το 2030.

Η Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας σύμφωνα με την ΟΝΕΧ:

– υλοποιείται μια άμεση επένδυση 170 εκατ. δολαρίων

-Διασφαλίζονται όλες οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας (600)

– Διατίθενται οφειλές και αποζημιώσεις ύψους 41 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους

-Δημιουργούνται 1.400 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε 3 χρόνια. Με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων να ανέρχεται στους 2.000.

-Παράγονται επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη

-Ενισχύεται η Ελληνική Οικονομία με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την Ελληνική Βιομηχανία

Όπως είπε ο Π. Ξενοκώστας, το αμερικανικό κράτος έχει πειστεί ότι «τη δουλειά μας την ξέρουμε κι ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα λεφτά των Αμερικανών φορολογούμενων». «Η αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας, μέσω της επανεκκίνησης, εξυγίανσης και αναβάθμισης των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα επανεγκαθιδρύσει την Ελλάδα ως μια υπολογίσιμη δύναμη στον τομέα της ναυπηγικής», τόνισε ο ίδιος.